Тръмп може да посети Полша в началото на юли

Доналд Тръмп
Полша се надява да посрещне американския президент Доналд Тръмп на кратко посещение през юли и нейният външен министър ще обсъди тази идея при посещението си във Вашингтон следващата седмица, заявиха пред Ройтерс полски правителствени източници. 
 
Тази дипломатическа инициатива идва на фона на разполагането днес на 1100 войници, предимно от САЩ, по полската източна граница като част от плана на НАТО за възпиране на засилващата се руска агресивност, посочва агенцията. Върховният главнокомандващ на силите на НАТО в Европа - американският генерал Къртис Скапароти, ще участва в днешната церемония по повод разполагането. 
 
Тръмп ще бъде на срещата на върха на групата Г-20 в Германия на 7-8 юли. Полша се надява, че той може да се отбие за кратко форума в западния полски град Вроцлав, който по същото време ще е домакин на конференция за атлантическите ценности.
 
"Полша полага големи усилия да доведе Тръмп тук, макар и за кратка визита", каза полски правителствен източник, пожелал анонимност. А друг правителствен източник отбеляза, че една такава визита би подобрила значително имиджа на Полша в чужбина. Евроскептичното консервативно полско правителство е твърдо проатлантическо и е много по-благоразположено към новата дясна администрация на Тръмп за разлика от много други европейски правителства, отбелязва Ройтерс. 
 
Полският външен министър Витолд Вашчиковски ще обсъжда поканата към Тръмп в разговорите си идната седмица с държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън във Вашингтон. 
 
А източник от канцеларията на полския президент Анджей Дуда, цитиран от Ройтерс, каза, че Варшава очаква решение от Вашингтон по въпроса през първата половина на май. "Нещата като че ли се развиват положително, макар че още няма окончателно решение", каза източникът. 
Споделяне

Още от Свят