Тръмп може да слуша повече Москва, отколкото Варшава или Рига

Тръмп може да слуша повече Москва, отколкото Варшава или Рига

Най-големият кошмар за Централна Европа може да започне в Туитър. На акаунта @RealDonaldTrump може да прочетем: "Владимир и аз решихме". Скоро след това новият президент на САЩ ще се срещне с Путин, например в Рейкявик. А после нещата ще се развият бързо. За сметка на НАТО, която Тръмп определя като остаряла. За сметка на държави като Полша.

Всеки американски президент от периода след падането на Берлинската стена искаше да подобри отношенията с Москва. Бил Клинтън се надяваше да помогне за изграждане на демокрация в Русия. Джордж У. Буш се заблуждаваше, че Путин, в чиито очи бе видял доброта, няма да стане диктатор. Обама вярваше, че промяната в реториката ще е достатъчна Русия да стане глобален партньор, а не враг. Всички се опариха.

Доналд Тръмп поема властта в момента, когато намеренията на Русия са ясни. Стратезите в Белия дом, Пентагона и Конгреса трябва да се замислят как да осуетят плановете на Москва и как да ѝ се противопоставят. Новият президент обаче не приема, че е спечелил изборите и с помощта на руски хакери и фабрики за тролове, макар че разузнаването му предостави такава информация. Тогава как би възприел например информацията за съсредоточаване на руски войски до границата с Украйна? Пак ли ще я вземе на подбив в Туитър? Как ще реагира, ако от Москва дойде предложение за среща с Путин, за да решат спорните проблеми?

Изглежда Тръмп е убеден, че не изтощителните преговори, а прекият разговор между лидерите може да промени облика на света. Той третира политиката като бизнес - интересува се от печалбата и не уважава святото. Ако беше другояче, не би говорил с такова пренебрежение за НАТО или ЕС в интервютата си за "Таймс" и "Билд" отпреди няколко дни.

Путин, който е обучаван още в КГБ как да манипулира хората, ще го надиграе с няколко хода. Ще получи новата си Ялта. А Тръмп ще се върне в САЩ и ще възвести, че е съградил величието на Америка. Критичните коментари ще игнорира.

Това е черен, но правдоподобен сценарий. Най-вече защото в Белия дом още не е влизал човек, за когото се подозира, че руснаците имат цяло досие с компромати. Не е имало шеф на дипломация, който като бизнесмен е печелел милиони от сътрудничество с Русия. Не е имало съветник по националната сигурност, който срещу заплащане е говорил на юбилея на кремълската пропагандна телевизия Ар Ти (RT).

Трудно е да повярваме, че такива хора ще гледат критично на Русия и ще дават приоритет на интересите на Полша, Литва или Естония. Че в критична ситуация ще се вслушат в гласовете от Варшава или Рига, а не от Москва. Че американските танкове, тъкмо пристигнали в Полша, няма да започнат да се връщат в САЩ. А щом се изтеглят американците, тогава защо да стоят на източния фланг на НАТО британците, немците, французите?

Ще останем сами срещу страна с имперски апетит. А после? Хибридна война в Латвия и в Естония, провокации по границата с Калининградска област, хакерски атаки срещу нашите системи, засипване на социалните медии с пост истини, финансиране на популисти и по този начин разбиване на ЕС. И всичко това при безразличието на новия президент на САЩ.

Да, в Централна Европа има от какво да се страхуваме.

По БТА

Споделяне

Още от Европа