Тръмп може да загуби само с автогол

Тръмп може да загуби само с автогол

Доналд Тръмп е ходещ курс по политология. Шеметният му възход е първият урок по лидерство: повечето избиратели не слушат с разума, а с емоциите си. Ако един лидер успее да се свърже с тях на емоционално ниво, отговорът им е: "Не ме занимавайте с подробности. Доверявам се на инстинктите Ви." Ако един лидер не успее да се свърже на инстинктивно ниво, той или тя никога няма да им даде достатъчно подробности. Те все ще го питат: "Може ли пак подробностите?"

Републиканските съперници на Тръмп продължават да мислят, че ако само посочат още няколко подробности за него, избирателите ще зарежат "Оня Доналд" и ще се пренасочат към някой от тях. Не можете обаче да разубедите избирателите от нещо, в което не са били убедени.

Мнозина подкрепят Тръмп заради инстинктивно усещане, че той е човек, който разбира страданието им, дори ако всъщност не го разбира. Много от поддръжниците му са от движението "Белите мъже на средна възраст са важни", които тежко приемат сегашната епоха на все по-бързи промени и за които митингите на Тръмп са техният начин да кажат: "А сега чувате ли ме?" и да си го изкарат на всички хора, които са се възползвали от страданието им, но са ги изоставили, особено традиционните републикански елити. Те не се интересуват от подробностите при Тръмп. Те харесват смелостта му.

И нищо чудно, че е така. Тези елити на Републиканската партия толкова пъти си продадоха душите и партията на шарлатани и плутократи, че човек направо се пита кога в И-бей ще се появи съобщение: "Продава се: Душата на Републиканската партия. Почти празна. Тази душа досега е била продадена на Сара Пейлин, анархистите от Чаеното парти, Ръш Лимбо, Гроувър Нркуист, оръжейното лоби, петролната индустрия, братя Кох, Шелдън Аделсън и Фокс нюз. Приема се пазарене. Никоя оферта не е твърде ниска."

По принцип умни хора, като Мит Ромни, заглушиха правилните си инстинкти и взеха да се подмазват на разнородната сбирщина от самоназначили се партийни комисари, всеки от които представя различен оттенък на републиканското верую - тезата за климатичните промени е измама; абортите, дори при изнасилване или кръвосмешение, са недопустими; трябва да се оказва отпор даже на разумните закони за контрол на личните оръжия, без значение колко деца биват убити; данъците винаги трябва да се намаляват, а социалните помощи да се съкращават независимо от икономическата обстановка; здравната реформа Обамакеър трябва да бъде унищожена, въпреки че се опираше на републиканска идея; и войната в Ирак беше успех, въпреки че беше пълна каша.

Републиканската партия се превърна в наслагване на идеи, които закостеняха през годините без тя да спре да се пита отново и отново: В какъв свят живеем сега? Кои са водещите тенденции? И как САЩ най-добре да се възползват от тях с прилагане на консервативни ценности и пазарни решения?

Цинизмът на днешната Републиканска партия нямаше как да бъде изложен по-ярко на показ, когато Марко Рубио, Джон Кейсик (свестен човек) и Тед Круз вкупом заявиха, че ще подкрепят кандидата на партията, дори да е Тръмп, веднага след като казаха на избирателите, че той е мошеник. Нищо чудно, че толкова много републиканци гласуват за Тръмп въз основа на това, което си мислят, че е същността му. Всички останали кандидати на Републиканската партия нямат такава.

Но въпреки че подкрепата за него отслабва, демократите приемат Тръмп несериозно на свой риск. Той държи три аса, които още не е изиграл. Всички те може да се появят на масата по време на кампанията за президентските избори.

Едното асо е, че ако спечели партийната номинация, той няма да се затрудни да се премести по към центъра, за да привлече независимите избиратели и малцинствата. Няма да се затрудни да играе ролята на умерен обединител и много хора ще му повярват и ще си кажат: "Защо да не му дадем шанс? Той казва, че може да ни направи победители." Е, да, Мексико ще трябва да плати за оная стена, ще каже Тръмп, но това ще е на "вноски". Депортиране на 11 милиона незаконни имигранти? Хайде сега, не можете ли да разпознаете началната оферта по закон за имиграцията като я чуете? Да се забрани влизане в САЩ на всички мюсюлмани? Е, разбира се, не можем да забраним достъп на цяла религиозна общност, но Тръмп ще обещае да е по-строг по визите от някои страни. Не сте ли чели "Изкуството за постигане на сделка?"

Второто му асо е, че предвид позицията, която зае за тероризма, ако, не дай Боже, бъде извършено голямо терористично нападение на наша земя между днес и изборния ден, Тръмп ще пожъне огромна политическа печалба. Внимавайте. Видях как едно навременно терористично нападение наклони изборните везни в Израел.

Третото му асо е, че наистина ще се нахвърли на Хилари Клинтън по начини, за които не сте и чували досега и това ще зарадва и ще върне пред урните мнозина разочаровани републиканци, чиято омраза към Хилари не знае граници. "Чухте би какво каза Тръмп за Хилари снощи? Че била "улеснителка на Бил". Най-после! Само заради това ще гласувам за него." Отново, внимавайте.

Тръмп обаче държи и два жокера с тези аса. Един от уроците, които научих при отразяването на събития от Близкия изток е, че единственото хубаво нещо при екстремистите е, че че не знаят кога да се спрат - и в крайна сметка често пъти си вкарват автогол. Справка: Саддам Хюсеин.

Тръмп вече стигна дотам, докъдето никой кандидат не е стигал досега, като даже ни съобщи, че има голям пенис. Някой ден може да отиде твърде далеч (ако вече не го е направил) и да прекъсне емоционалната си връзка с избирателите. Другият жокер на Тръмп е, че сред привлечените от него има расисти и фашисти с вкус към насилието на митингите му. Някой ден те могат да отидат твърде далеч и да направят нещо толкова грозно, че също да отблъснат хората от него.

Накратко, Тръмп може да загуби само с автогол. Не разчитайте на това, но и не го изключвайте.

По БТА.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят