Тръмп на въпрос би ли признал Крим за руски: "Ще видим"

Американският президент ще обсъди с Путин Сирия, Украйна и руската намеса в изборите в САЩ

Тръмп на въпрос би ли признал Крим за руски: "Ще видим"

Доналд Тръмп ще обсъди с Владимир Путин ситуацията в Сирия, Украйна и евентуалната руска намеса в изборите за прединет на САЩ. Това той е съобщил на репортери, намиращи се на борда на президентския самолет, предава TACC.

"Ние (САЩ) се готвим да говорим за Украйна, за Сирия, за изборите, за това, че някой се е намесвал в нашите избори. Ще говорим за света", казал Тръмп.

Той е предположил, че в хода на срещата може да засегнат въпроса за "икономии на милиони долари за въоръжаване".  

"Възможно е да успеем да разведрим обстановката в света с помощта на Русия и Китай", добавил Тръмп и отбелязъл, че "подобравянето на отношенията с Пекин и Москва би било хубаво".

Репортерите на борда на президентския самолет се поинтересували дали САЩ планират да отменят санкциите срещу Москва, които бяха наложени заради боевете в Украйна и анексирането на Крим. "Ще видим какви стъпки ще предприеме Русия", отговорил Тръмп.

В петък Европейският съюз удължи санкциите срещу Русия с още половин година.

Запитан от репортери дали Вашингтон ще признае Крим за част от Русия, Тръмп е отговорил: "Ще видим."

Американският президент нееднократно е коментирал темата с Крим, като свързва загубата на полуострова с управлението на Барак Обама. На 15 юни Тръмп посочи, като факт за загубата на Крим, че "президентът Путин не е уважавал Обама, не е уважавал САЩ и не е уважавал Украйна", припомня ТАСС.

Тръмп обяснява това с отказа на Обама да използва военна сила срещу Сирия през 2013 г. "Никой не знае, какво точно е дал президентът Обама на другите, след като отказа да пресече червената линия", заявил Тръмп.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова по-рано съобщи, че обсъждането на статута на Крим е закрита тема.

Срещата между Тръмп и Путин е насрочена за 16 юли в Хелзинки.

Споделяне

Още от Свят