Тръмп наказва Русия с нови санкции заради отравянето на Скрипал

Рублата не издържа на новините от САЩ и стремително се понижава

Тръмп наказва Русия с нови санкции заради отравянето на Скрипал

Американският президент Доналд Тръмп подписа указ, позволяващ въвеждането на допълнителни санкции срещу страни, използващи химическо и биологично оръжие. Повечето медии определиха мерките като нов пакет санкции срещу Русия във връзка с отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му в Англия през 2018 г. В самия документ обаче Русия не е упомената, нито пък се посочва кога влизат в сила санкциите.

Указът беше публикуван късно в четвъртък и за него съобщиха "Ню Йорк таймс" и "Политико". Макар и първоначално да нямаше официално потвърждение, в първите минути след съобщаването на новината акциите на руската борса се понижиха с 1.5-2% при откриването на търговията.

Новите санкции предвиждат забрана на американските банки да предоставят каквито и да е кредити на руското правителство. САЩ освен това възнамеряват да блокират финансовата помощ за Русия от страна на международни институции.

Става дума за продължение на мерките, въведени заради отравянето през 2018 г. на бившия офицер от ГРУ Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, както и смъртта на британска гражданка в Солсбъри в резултат на химическа атака, която според западните правителства е извършена от агенти на руските служби. Американските власти установиха, че нападението нарушава американския закон за контрол върху химическите и биологични оръжия, припомня Асошиейтед прес.

Преди четири дни демократите в Конгреса заплашиха Тръмп, че ако той сам не подпише новия пакет санкции, Конгресът, в който демократите имат мнозинство, ще предприеме собствени действия.

Преди около година Вашингтон въведе първия пакет от наказателни мерки срещу Русия заради отравянето на Скрипал с нервнопаралитичното вещество "Новичок". От Москва бе поискано в срок от три месеца да предостави гаранции, че руската държава няма да използва нервнопаралитични вещества занапред. Кремъл бе предупреден, че в противен случай ще последва още един, по-тежък пакет от санкции, включително отзоваване на американския посланик от Москва и забрана за преки полети на руската държавна авиокомпания "Аерофлот" в американски градове. Документът не задължаваше едновременното въвеждане на всички възможни варианти на санкции, а дава право на президента да избере онези, които той смята за най-подходящи.

Тръмп е подписал указа след разговор с Путин за сибирските пожари

Тръмп е подписал указа след като в сряда е провел кратък телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин. Тръмп заяви пред журналисти в Белия дом, че обсъдил с Путин горските пожари в Русия и предложил помощта на САЩ в борбата с тях.

 

"Разговарях с президента на Русия Путин вчера (в сряда), в горите им има силни пожари, те са невероятни. Никога не съм виждал нещо подобно, те са много големи", разказа Тръмп. "Предложих нашата помощ, защото, честно да ви кажа, ние много добре се справяме с гасенето на горските пожари", добави той, подчертавайки, че двамата са провели "кратък, но конструктивен разговор".

 

Тръмп отбеляза, че не са обсъждали ситуацията с Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, от който САЩ официално се оттеглиха в петък.

Журналистите попитаха президента дали е обсъдил с Путин въпроса за руската намеса в американските избори. "Вие наистина ли вярвате в това", запита в отговор Тръмп и добави:. "Не сме говорили по този въпрос".

 

Пресслужбата на Кремъл съобщи, че Путин е изказал " искрена благодарност за толкова внимателното отношение, предложението за помощ и подкрепа" и отбелязал, че при необходимост Русия ще се възползва от това предложение.

Нито Белият дом, нито Кремъл споменават темата за санкциите да е разисквана по време на разговора.

Защо Вашингтон въвежда нови санкции по случая "Скрипал"

Новите финансови и икономическите санкции срещу Русея се базират на това, че Вашингтон признава отговорността на Москва за използването на забранено химическо оръжие в Солсъби. Русия обаче твърди, че няма нищо общо.

Пакетът от мерки е разработен от Държавния департамент на САЩ, а не от Белия дом.

Държавният департамент по-рано обясни, че съгласно закона за контрола върху химическите биологични оръжия от 1991 г., администрацията трябва автоматично да въвежда санкции спрямо държава, която използва химическо или биологично оръжие.

Русия до момента не е отговорила на ултиматума от миналата година, а до момента Тръмп не се е връщал към темата.

През последните години САЩ наложиха на Русия редица санкции по различни причини. Част от тях засягат само отделни руски висши държавни служители и бизнесмени, друга част са насочени срещу цели сектори на руската икономика.

През 2013 г. бяха задействани санкции спрямо редица руски държавни служители заради смъртта на юриста от фонд Hermitage Capital Сергей Магнитски в руски арест.

През 2014 г. дойдоха санкциите заради анексирането на Крим и военния конфликт в Донбас. Последваха санкции заради предполагаемото руско вмешателство в американските избори и отравянето на Скрипал.

Руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков заяви в петък, че според Москва новите санкции са свързани с предстоящите догодина в САЩ президентски избори. Рябков подчерта, че Москва е готова да се защитава от негативните последици на новите санкции.

"Налагането на нови санкции срещу Русия от Вашингтон не само прави възможността за нормализиране на руско-американските отношения все по-хипотетична, но то е и най-скорошната атака срещу международните отношения като цяло и срещу стратегическата стабилност в света", коментира руският сенатор Франц Клинцевич

 

Рублата не издържа на новините от САЩ

Както отбелязва в петък руският в. "Ведомости", рублата не извържа на новините от САЩ и стремително се понижава втори пореден ден.

Руската валута започна да пада още в четвъртък сутринта, след като шефът на Федералния резерв Джером Пауъл съобщи, че макар американският регулатор да понижава ставката до 2-2.5%, той не смята да предприема по-продължителен цикъл на смекчаване на паричната политика, на каквато разчиташе пазарът.

Падането на рублата се ускори в четвъртък вечерта, когато Тръмп написа в Туитър, че въвежда нови мита от 10 процента върху китайски внос за 300 милиарда долара. Новината понижи индексите на редица водещи европейски борси. Перспективата за новото разпалване на търговската война между САЩ и Китай повиши рисковете от глобална рецесия и удари по търсенето на петрол, твърдят анализатори.

След туита на Тръмп котировките на петрола се понижиха в четвъртък с над 7%.

И накрая в петък безпокойството на и без това изнервените инвеститори се засили след новината за новите антируски санкции, пише "Ведомости".

Въпреки това ефектът от възможните ограничения върху предоставянето на кредити на руски компании от американски банки засега е непредсказуем, тъй като ще зависи от конкретизирането на детайлите в хода на консултациите между държавния секретар на САЩ и американския финансов министър.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес