Тръмп наложи мита от 10% на китайски внос за 200 милиарда долара

Тръмп наложи мита от 10% на китайски внос за 200 милиарда долара

Президентът на САЩ Доналд Тръмп наложи мита от 10 процента над допълнителен внос на китайски стоки за 200 милиарда долара от 24 септември, предаде Ройтерс.

Митата първоначално ще са 10 процента, но ще се увеличат до 25 процента до края на годината, което ще даде на американските компании известна отсрочка, за да пренасочат веригите си за снабдяване към алтернативни страни, съобщи висш правителствен служител.

В списъка с над 6000 вида китайски стоки, предложен от службата на търговския представител на САЩ, са включени широка гама електронни продукти, рутери, устройства, свързани с интернет, устройства за предаване и приемане на данни, изображения и глас, както и много други потребителски стоки - от мебели до чанти, прахосмукачки, строителни материали и морски деликатеси.

В декларация, с която обяви новите мита, Тръмп предупреди, че ако Китай предприеме ответни действия срещу американската индустрия или срещу фермерите, "ние незабавно ще въведем третата фаза, която е мита върху допълнителен внос за 267 милиарда долара".

Въпреки предупреждението по-късно във вторник Пекин обяви, че в отговор въвежда нови наказателни мита върху американски стоки, чийто годишен внос се оценява на 60 милиарда долара.


"Ако САЩ продължават да упорстват и да вдигат митата си, Китай ще отговори подобаващо", посочва китайското правителство в комюнике, разпространето от министерството на финансите и цитирано от Ройтерс.


Министерството на търговията на Китай съобщи, че днес е подало жалба в Световната търговска организация заради планираните нови поредни вносни мита на САЩ.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят