Тръмп намекна, че може да уволни главния имунолог Фаучи

Тръмп намекна, че може да уволни главния имунолог Фаучи

Американският президент Доналд Тръмп намекна, че може да уволни своя съветник и топ експерт по въпросите на пандемията, д-р Антъни Фаучи, след като медикът разкритикува президента за справянето му с кризата с коронавируса, съобщиха световните агенции.

Фаучи, който е директор на Националния институт по алергии и инфекциозни болести, влезе в спор с Тръмп заради нееднократните уверения на президента, че борбата на САЩ с коронавируса е "към края си", когато всъщност десетки хиляди души се заразяват всеки ден.

"Ще страдаме. Положението не е добро", предупреди медикът пред в."Вашингтон пост" в петък.

На предизборен митинг във Флорида Тръмп, недоволен, че епидемията се отразява толкова подробно в медиите, предположи, че вирусът ще остане на заден план в новините след изборния ден.

Това подтикна част от множеството да скандира: "Уволни Фаучи!", а президентът отговори: "Не казвайте на никого, но ми позволете да изчакам малко да минат изборите" и добави, че оценява "съвета" на събралите се.

По-рано Тръмп е изразявал безпокойство каква ще е политическата реакция, ако отстрани популярния и уважаван медик преди деня на изборите.

Фаучи открито заяви, че Тръмп вече не приема съвети от него и те не са разговаряли повече от месец. Медикът предупреди, че страната я чака тежка зима, ако не се направи повече за забавяне разпространението на инфекцията, отнела досега живота на над 230 000 американци.

Тръмп и Байдън демонстрират сериозни различия за пандемията

На друг предизборен митинг президентът на САЩ предупреди пред свои привърженици, че Байдън ще подходи към пандемията с налагане на безкрайни пълни затваряния и ще навреди на икономиката. Той посочи, че Байдън ще копира мерките, които се налагат в чужбина.

"Европа наложи драконовски пълни затваряния, а в същото време броят на случаите растеше и броят на жертвите растеше, замислете се само, драконовски", каза Тръмп пред привържениците си в Мичиган, северен щат, който му е нужен, за да победи.

"Сега трябва да правят всичко това отначало. Какво по дяволите правят? Мисля, че ще отида и ще им го обясня", каза Тръмп. Той обеща никога повече да не подкрепя затваряне на Щатите.

Въпреки заплахите на президента обаче в САЩ повечето ограничения се налагат от губернаторите и властите по места, а не от федералното правителство.

Здравните власти в Щатите предупреждават, че предстои тежка зима, а същевременно има растящо безпокойство, че правителството на Тръмп е спряло да опитва да овладее епидемията, залагайки просто на това производителите на лекарства скоро да измислят лечение и ваксини, отбелязва ДПА.

Байдън до голяма степен построи кампанията си около посланието, че са нужни активни действия за поставяне под контрол на разпространението на вируса и същевременно да бъде възстановена икономиката, която през март пострада тежко, и да бъде сложен край на "хаоса" на ерата Тръмп.

"Време е Доналд Тръмп да си събира багажа и да си върви у дома", каза Байдън на митинг във Филаделфия. "Време е да върнем някакъв живот в тази страна. Омръзна ни, изтощени сме от туитовете, гнева, омразата, провала, безотговорността".

Байдън атакува президента за подхода му към Ковид-19 с думите, че поведението на Белия дом е било "почти криминално", и изтъкна в тази връзка, че чернокожите и другите малцинства са пострадали несъразмерно повече от пандемията и се зарече да осигури "расова справедливост".

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Колко време давате на новия парламент?