Тръмп нападна ФБР и правосъдното министерство, че политизират "руското" разследване

Тръмп нападна ФБР и правосъдното министерство, че политизират "руското" разследване

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обвини в Туитър ФБР и министерството на правосъдието, че политизират в полза на Демократическата партия разследването на т.нар. "руска връзка" на предизборния му екип, съобщи Ройтерс.

Тръмп пусна поредния си туит точно когато се очаква Белият дом да одобри разсекретяване на доклада на републиканците от комисията по разузнаването при Камарата на представителите, в който се отправят обвинения срещу ФБР, че е пристрастно във вреда на президента.

"Главното ръководство и разследващите от ФБР и правосъдното министерство политизират свещения процес на разследването в полза на демократите и срещу републиканците - нещо, което би било немислимо до съвсем неотдавна", писа Тръмп.

"Но редовите сътрудници са прекрасни хора", добави той.

В доклада, чието разсекретяване се очаква всеки момент, ФБР е критикувано, че е тръгнало в погрешна посока още в началните етапи на разследването за възможни връзки между Русия и предизборната кампания на Тръмп през 2016 г.

ФРБ вече заяви, че докладът на републиканците съдържа "съществени пропуски", които могат да повлияят съществено на точността му.

Това засилва тлеещия конфликт между президента Тръмп и собственото му министерство на правосъдието във връзка с разследването на предполагаемата руска намеса в президентските избори през 2016 г.

Това е първият случай, в който директорът на ФБР Кристофър Рей се противопоставя Тръмп.

Републиканците в комисията по разузнаването претендират, че четиристраничният документ, написан от председателя ѝ Девин Нунес, показва неправомерно наблюдение при разследването на предизборната кампания на сегашния президент, както и предубеденост срещу него. Деветимата представители на Демократическата партия публикуваха изявление, в което определят документа на републиканците като подвеждащ набор от теми за обсъждане, с които се отправят нападки срещу ФБР, припомня ДПА.

Според в. "Ню Йорк таймс" поверителният доклад показвал как ФБР и министерството на правосъдието са превишили правомощията си, за да получат съдебно разрешение да шпионират бивш съветник от предизборния екип на Тръмп.

"На ФБР бе дадена твърде ограничена възможност да се запознае с доклада в деня преди комисията (по разузнаването на Камарата на представителите) да гласува да бъде публикуван", се казва в изявление на ФБР. "Както бе заявено в първоначалното ни становище, имаме сериозни опасения за фактологични пропуски, които фундаментално се отразяват на точността на доклада", смята ФБР.

Споделяне

Още от Свят