Тръмп нарече дебата на претендентите демократи "скучен"

Тръмп нарече дебата на претендентите демократи "скучен"

Президентът Доналд Тръмп нарече "скучен" състоялия се тази нощ телевизионен дебат между многобройните претенденти за президентска номинация от Демократическата партия на САЩ, предаде Ройтерс.

Въпреки това екипът на неговата кампания за преизбиране на изборите догодина внимателно следеше словесната битка между тях.

Двучасовият дебат между 10 кандидат президенти от демократите, предаван на живо от Маями, Флорида, се фокусира върху широк кръг въпроси - от конфликта с Иран до имиграцията, заемите за студенти и здравеопазването. Президентът гледаше словесния диспут в самолета на път за Япония, където утре ще участва в срещата на върха на Г-20, и реагираше с кратки съобщения в Туитър.

Няколко от кандидатите директно атакуваха Тръмп, но той реши да не им отговаря индивидуално, а се опита да омаловажи цялата дискусия като скучна. Когато поради технически проблем излъчването на втория час от дебата бе прекъснато за кратко, Тръмп бе доста язвителен към екипите на двете телевизии - Ен Би Си Нюз и Ем Ес Ен Би Си, като посочи, че те трябва да се срамуват за този ужасен технически срив.

"Наистина непрофесионално и достойно само за организации за фалшиви новини, каквито са те", отбеляза той. Двете телевизии са сред онези, които той редовно обвинява, че са нечестни към него.

По-активно реагира мениджърът на неговата кампания Брад Парскейл, който иронизира участниците в дебата на демократите по темата за имиграцията в САЩ. "Сега демократите се обявяват за ОТВОРЕНИ ГРАНИЦИ! Хубавото на този дебат е, че американският народ сега може да види колко крайно леви са тези кандидати, - писа Парскейл в Туитър, цитиран от Ройтерс. - Ако тяхната политика бъде реализирана, милиони чужденци ще залеят нашата система и ще блокират нашите обществени услуги. Те са откъснати от реалността."

Дълбоките разногласия за здравеопазването и икономическата политика преобладаваха на първите дебати между кандидати за номинацията на Демократическата партия за президентските избори в САЩ през 2020 г. Десет претенденти влязоха в сблъсък в Маями за най-добрата формула за преборване на президента Доналд Тръмп и решаване на икономическите проблеми на средната класа, пише в. "Вашингтон пост" след първата част от дебатите в две вечери.

Двучасовите дискусии в най-гледаното телевизионно време - първото национално събитие от предизборния сезон - разкриха противоречията в областта на икономиката и регулациите, които пораждат разделение в Демократическата партия. Амбициозният списък от предложения подчерта лявата ориентация на демократите - тенденция, от която републиканците се опитват да се възползват, свързвайки партията със социализма и правителствения контрол. Спокойните като цяло дебати подчертаха също една от ключовите дилеми, пред които са изправени демократите - за подхода - при опита си да свалят Тръмп, чието име почти не се споменаваше, но чието присъствие се усещаше през цялото време, отбелязва вестникът.

Вместо да очертаят обнадеждаващо виждане за бъдещето на страната, демократите на сцената се съсредоточиха върху мрачните предизвикателства, пред които е изправена нацията. Кампанията на Тръмп определи дебатите като "най-добрия аргумент за преизбирането на президента Тръмп", допълва "Вашингтон пост".

На първите си дебати претендентите за номинацията на Демократическата партия отправиха остри критики към имиграционната политика на президента Тръмп и състоянието на американската работническа класа, но показаха ясни разногласия по въпроса доколко агресивно следващият президент трябва да се стреми да промени страната в по-либерална посока. Дебатите демонстрираха острия завой на демократите в либерална насока след избирането на Тръмп, посочва в. "Ню Йорк таймс".

Кандидатката с прогресистки разбирания Елизабет Уорън доминира на първите дебати при демократите, които потвърдиха съществуването на две линии - прогресистка и центристка, втората - по-малко гласовита, отбелязва френският в. "Монд".

Според друг френски вестник, "Фигаро", никой от 10-те участници в първата част на дебатите не е завладял наистина аудиторията и повечето трябва да поработят още, за да излязат от анонимност. Тази вечер щафетата поемат още десет претенденти за демократическата номинация, след които представители на "тежката категория" - Джо Байдън, Бърни Сандърс, Камала Харис, Кирстен Джилибранд и Пийт Бутиджидж. Те едва ли ще се затруднят особено да накарат хората да забравят подгряващата група от предишната вечер, пише вестникът.

Споделяне

Още от Свят