Тръмп нареди нови мита за китайските стоки за още 300 млрд. долара

Тръмп нареди нови мита за китайските стоки за още 300 млрд. долара

Президентът на САЩ Доналд Тръмп нареди на постоянния представител за търговските преговори Робърт Лайтхайзър да започне процедурата за увеличаване на митата върху останалите вносни продукти от Китай на стойност приблизително 300 милиарда долара, предаде Ройтерс.

"По-рано през деня по указание на президента Доналд Тръмп САЩ повишиха от 10 на 25 процента вносните мита за китайски стоки на стойност около 200 милиарда долара. Президентът ни нареди да започнем процеса на увеличаване на митата върху почти целия останал внос от Китай, оценяван на около 300 милиарда долара", се казва в официалното съобщение на постоянния търговски представител на САЩ.

Информация за процедурата и периода на публично обсъждане преди окончателното одобрение ще бъде публикувана във Федералния регистър, е посочено в съобщението.

Повече подробности ще бъдат публикувани и на сайта на Постоянния представител за търговските преговори (USTR) в понеделник.

В петък Тръмп написа в Туитър, че през последните два дни САЩ и Китай са провели "откровени и конструктивни разговори за статуса на търговските отношения между двете страни".

Американският президент похвали отношенията си с китайския президент Си Цзинпин, с когото има "много здрава връзка".

Тръмп увери, че преговорите ще продължат в бъдеще и добави: "Междувременно САЩ наложиха МИТА на Китай, които може да бъдат или да не бъдат отменени в зависимост от това какво ще се случи с бъдещите преговори".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?