Тръмп: НАТО е остаряла и твърде скъпа структура

Тръмп: НАТО е остаряла и твърде скъпа структура
НАТО е остаряла организация и струва твърде скъпо на САЩ. Затова тя трябва да бъде преформатирана и променена, макар и под същото име, за противодействие на тероризма, или да бъде заменена с по-адекватна структура, каза главният претендент за президентска номинация от Републиканската партия на САЩ Доналд Тръмп. 
 
Той даде интервю за телевизия Ей Би Си пред водещия Джордж Стефанопулос, цитирано от Ройтерс и ТАСС.
 
"Твърдя, че ние поемаме непропорционално голям дял от разходите на НАТО в сравнение с дяловете на останалите страни", отбеляза Тръмп. "НАТО бе създадена във времето на Съветския съюз, който бе очевидно по-голям от днешна Русия. Не казвам, че Русия не представлява заплаха, но пред нас има и други заплахи, например тероризмът, а НАТО не обсъжда тероризма. Алиансът е замислен не за борба с тероризма и в състава му са включени не тези страни, които трябва, обясни той. 
 
"Когато Русия посяга на НАТО, ние (САЩ) незабавно задействаме НАТО. От другите страни (членки) обаче не идва никаква реакция, сякаш те нямат никакво отношение към Украйна. Не съм чул да реагират други страни от НАТО, например Германия", каза претендентът за президентската номинация на републиканците. 
 
По подобен начин той се изрази и в друго интервю, публикувано през уикенда във вестник "Ню Йорк таймс". Тръмп е на мнение, че за европейските страни петролът и газът на Русия са по-важни от уреждането на кризата в тази страна. "Те (европейските страни) всъщност искаха от Русия газ, петрол и други неща, и затова си бяха заключили устите", добави милиардерът политик. 
 
Той се отнесе критично към предложението САЩ да започнат да оказват по-активна подкрепа за Украйна. "Ние (САЩ) се борим за Украйна, но никой друг не се бори за Украйна, освен самата Украйна. Това не ми се струва справедливо и логично", отсече той. 
В интервюто той заяви, че ако бъде избран за президент на САЩ, ще спазва онзи член от устава на НАТО, в който се поема задължение за колективна отбрана, но призна, че не вижда основания да се акцентира вниманието върху мнимата заплаха от Русия, отбелязва ТАСС.
 
"Да, аз ще го спазвам (този член). Това е договор и в него е изложено всичко. Имам предвид, че ние защитаваме всички. Не е важно кого, ние просто защитаваме целия, целия свят", подчерта Тръмп. 
 
Тръмп отново наблегна на това, че най-актуален въпрос за НАТО е да се концентрира върху борбата с тероризма. "Могат да се прибавят към НАТО няколко страни или изобщо да се абстрахираме от това. Но вниманието трябва да се концентрира върху тероризма, който в този момент е най-голямата заплаха", каза Тръмп. 
 
Според него е добре да се помисли да се даде възможност на Япония и Южна Корея да създадат свои ядрени оръжия, вместо да разчитат на Америка за защита от Северна Корея и Китай. Това би било остър завой в досегашната американска политика, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА. 
 
Той обеща също, че ако бъде избран, може да спре американските покупки на петрол от Саудитска Арабия и други арабски съюзници, ако те не изпратят сухопътни сили за борба срещу Ислямска държава, или ако не платят на САЩ да го направят. 
 
Тръмп направи връзка между увеличаването на дълга на САЩ и увеличаването на приноса им за бюджета на НАТО. "Скоро ние ще имаме дълг от 21 трилиона долара - засега са само 19 трилиона. Ако се появят някакви опасения - обръщайте се към САЩ. Ние ще защитим всички, в някои случаи - дори безплатно".
 
Главният републикански съперник на Тръмп за президентската номинация, сенаторът от Тексас Тед Круз, нарече възгледите на имотния магнат за НАТО "катастрофално глупави". "Да се изостави Европа, да се изтеглим от най-успешния военен съюз в модерната история, би било напълно безразсъдно", каза Круз. "Това означава да поднесем на тепсия огромна победа на (руския президент) Путин, огромна победа на "Ислямска държава", заключи съперникът на Тръмп. 
 
Круз добави, че ако бъде избран за президент, подходът му към ИД ще бъде тази групировка "да бъде затрита чрез бомбен килим". 
Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?