Тръмп: НАТО трябва да се съсредоточи върху заплахите от Русия и тероризма

"Някои от съюзниците дължат огромни суми на САЩ, защото не отделят достатъчно за отбрана"

Американският президент Доналд Тръмп участва за пръв път в четвъртък в среща на върха на НАТО като очаквано критикува съюзниците, че не отделят достатъчно средства за отбрана и призова Алианса да се съсредоточи върху "тероризма, миграцията, заплахата от Русия, сигурността по източните ни граници".

"Държавите от алианса трябва да изпълняват финансовите си задължения към организацията, 23 от 28 страни от пакта не плащат това, което би трябвало, за тяхната отбрана, това е нечестно към данъкоплатците в САЩ", заяви Тръмп при откриването на паметник в новата централа на НАТО, създаден от останки от разрушените кули-близнаци на 11 септември 2001 г. в Ню Йорк.

По думите му в последните осем години САЩ плащат за отбрана повече, отколкото всички останали в НАТО и много от съюзниците на организацията "дължат огромни суми пари“ на Вашингтон, тъй като са се възползвали от големия му принос в бюджета за отбрана на организацията.

Два процента от БВП разходи за отбрана са само минимума, необходим за борба с днешните заплахи, добави той.

Ако държавите от НАТО изпълнят ангажимента си, ще бъдат много по-силни пред заплахата от тероризма. Не знам колко струва новата централа тук, не смея да питам, но е хубава, добави Тръмп.

Той призова за минута мълчание в памет на жертвите от атентата в Манчестър и повтори, че това е дело на "нещастници". Това бе ужасно нещо, показа дълбочината на злото, лицето на терора, това бе варварско нападение срещу нашата цивилизация, добави той.

Молим се за близо 3000 невинни жертви, убити от терористите на 11 септември 2001 г., НАТО отговори решително и бързо със задействането на чл. 5 от Вашингтонския договор, припомни президентът.

Той призова терористите да бъдат издирени, да бъдат отстранени от обществото и да бъде направено така, че никога да не се връщат.

"Хиляди хора навлизат у нас от чужди страни, често не знаем кои са. Трябва да бъдем силни и внимателни", призова Тръмп.

"За мен е чест да бъда с останалите държавни и правителствени ръководители на страните от алианса, който донесе сигурност и свобода на света", заяви Тръмп в единственото слово, което е предвидено да произнесе при посещението си в Брюксел.

Генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг от своя страна коментира, че най-голямата сила на НАТО е връзката между Европа и САЩ.

Столтенберг отбеляза, че ударът по Световния търговски център в Ню Йорк е станал повод за първото задействане в историята на чл. 5 от Вашингтонския договор.

По повод откриването на втория паметник в новата централа на НАТО - парче от Берлинската стена, той отбеляза, че занапред това ще бъде знак, че свободата никога не може да бъде победена. Берлинската стена е символ на миналото, изградена да раздели Европа, да държи хората вътре, а идеите - вън. През 1989 г. стената падна с мирни протести, народни движения като "Солидарност" и с действията на много смели мъже и жени в Източна Европа, допълни генералният секретар, цитиран от БТА.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел, която откри паметника, заяви от своя страна, че достиженията от миналото трябва да бъдат запомнени.

Това парче от стената представлява историята, която беляза НАТО в десетилетията на Студената война. Можем да сриваме стените и да ги оставяме като паметник на историята. Германия никога няма да забрави приноса на НАТО за обединяването на страната, добави Меркел.

ЕС и Тръмп се разминаха по отношение на Русия

По-рано в четвъртък Тръмп се срещна за пръв път и с лидерите на европейските институции.

"Не съм съвсем убеден, че днес можем да кажем, че със САЩ споделяме общо виждане за Русия", заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск след срещата си с президента на САЩ.

"По въпроса с Украйна изглежда сме на едно мнение. Някои въпроси остават открити - за опазването на природата и за търговията", каза Туск.

Той отбеляза обаче, че ЕС и САЩ споделят вижданията си по въпроса за борбата с тероризма.

"Основното ми послание бе, че това, което прави сътрудничеството и приятелството ни дълбоко, са основните ценности на Запада - свободата, човешките права, уважението към човешкото достойнство. Най-голямата задача днес е обединението на свободния свят около тези ценности, а не само около интересите", заяви Туск.

На срещата, продължила с 30 минути повече от предвиденото присъстваха Юнкер, председателят на Европейския съвет Доналд Туск, председателят на Европейския парламент Антонио Таяни и дипломат номер едно на ЕС Федерика Могерини.

От кабинета на Юнкер коментираха, че здравите евроатлантически връзки са в сърцевината на световния дневен ред.

"Надявам се, че Тръмп не е публикувал туит за мен", каза председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер след срещата.

Протести срещу Тръмп в Брюксел

Тръмп пристигна в сряда вечерта в Брюксел и докато бе на среща с членове на белгийското кралско семейство и с правителствени ръководители, в белгийската столица се състоя протест с участието на около 10 000 души - пацифисти, феминистки или антикапиталисти, дошли да покажат на Тръмп, че не е добре дошъл.

Целта на демонстрацията срещу Тръмп бе да привлече вниманието към сексизма и расизма на президента, а също да разкритикува позициите му за климатичните промени и социалните права, казаха организаторите.

Някои от участниците в проявата носеха плакати с текст "Без забрана, без стена" - протест срещу опитите на Тръмп да попречи на граждани от няколко преобладаващо мюсюлмански страни да влизат в САЩ и срещу плановете му за изграждане на стена по границата с Мексико.

Някои демонстранти бяха в костюми на Статуята на свободата.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят