Тръмп назначи жена за заместник-директор на ЦРУ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Доналд Тръмп назначи за заместник-директор на ЦРУ Джина Хеспъл, кадрови служител с 30-годишен стаж и бивш ръководител на един от тайните затвори на управлението в чужбина, където са били изтезавани задържани след терористичните нападения в САЩ от 11 септември, съобщиха световните агенции.

Хеспъл е втората жена в историята на ЦРУ, достигнала тази позиция, и назначаването ѝ беше посрещнато с овации в централата на управлението в Ленгли, както и от много дългогодишни професионалисти от разузнаването, отбелязва Ройтерс. В разпространено от пресслужбата на ЦРУ изявление се посочва, че Хеспъл има богат опит в оперативната работа зад граница и се припомня, че тя е оглавявала резидентурите на ЦРУ в няколко страни, без да се уточнява в кои.

Шефът на ЦРУ Майк Помпейо охарактеризира Хеспъл като "образцов разузнавач и предан патриот, донесъл над 30 години опит в управлението".

Според в. "Вашингтон пост" Хеспъл е ръководела таен затвор в Тайланд, където задържани са били подлагани на симулации на давене и други форми на мъчение при разпитите, съобщи Франс прес. Вестникът твърди също, че тя е била замесена и в унищожаването през 2005 г. на компрометиращи видеозаписи на използване на т.нар. усилени техники за разпит на предполагаеми терористи.

Според американския печат назначаването на Хеспъл има за цел да успокои кадровите служители на ЦРУ, разтревожени, че начело на управлението беше издигнат бившият конгресмен Помпейо, който не е имал никакво отношение към разузнаването.

Споделяне

Още от Свят