Тръмп няма да отлага новите мита върху китайските стоки

Тръмп няма да отлага новите мита върху китайските стоки

Няма да има отлагане на новите мита на САЩ върху китайски стоки, които трябва да влязат в сила от 1 септември, каза американският президент Доналд Тръмп на фона на продължаващите търговски преговори между Пекин и Вашингтон, предаде БНР.

“Митата ни поставиха в страхотна позиция за преговори и го казвам съвсем открито на Китай. За тях ще става само по-зле! На нашите фермери, засегнати от китайските мита, отпуснах 16 милиарда долара. Те (фермерите) са много доволни и искат да продължа битката и да я спечеля“, каза Тръмп.

Той допълни, че планираните срещи през септември с китайската делегация по търговските въпроси остават в сила, но все още няма определена конкретна дата.

Американският президент обясни още, че заради митата около 13% от компаниите смятат да напуснат Китай, без да уточни дали става дума само за американски компании.

Новите мита от 15 процента върху китайския внос влизат в сила на 1 септември и ще обложат стоки на стойност 300 милиарда долара. В това число влизат мита върху китайската битова електроника, смартчасовници, телевизори с плосък екран, обувки, текстил, хранителни стоки и мебели.

Споделяне

Още от Свят