Тръмп: Няма никакъв сговор с Русия

"Назначаването на специален прокурор нанася ужасна вреда на САЩ"

Тръмп: Няма никакъв сговор с Русия
Назначаването на специален прокурор, който да разследва ролята на Москва в президентските избори, нанася ужасна вреда на нашата страна, коментира президентът Доналд Тръмп. 
 
"Аз уважавам това решение, но цялото това нещо представлява лов на вещици", отбеляза президентът, според когото това разследване разделя страната. 
 
За разлика от обикновения федерален прокурор, специалният (наричан в миналото независим), има по-широко поле на действие. Такъв прокурор е назначаван, когато има силни съмнения, че конфликт на интереси опорочава следствие, засягащо ключови институции на властта, или когато го налагат "извънредни обстоятелства" в името на обществения интерес.
 
Тръмп отрече съществуването на какъвто и да е сговор между него, предизборния му екип и Русия.
 
"Повярвайте ми, няма никакъв сговор", добави той.
 
Натискът върху Тръмп по въпроса за ролята на Русия се засили след като той изненадващо уволни миналата седмица шефа на ФБР Джеймс Коми, който ръководеше федералното разследване за руската намеса. Преди ден правосъдното министерство назначи бившия директор на ФБР Робърт Мълър за специален прокурор с широки правомощия, който да води разследването. 
 
Тръмп отново отрече да е искал от Коми да прекрати разследването за руските връзки на съветника му по националната сигурност Майкъл Флин. 
 
Запитан от репортер дали е поискал от Коми да прекрати разследването срещу Флин, президентът каза: "Не, не. Следващ въпрос?". 
 
 
 
Споделяне

Още от Свят