Тръмп обеща 100 млн. ваксини до края на годината, Байдън не му вярва

Джо Байдън (ляво) и Доналд Тръмп

В САЩ могат да бъдат раздадени поне сто милиона дози на ваксина срещу Ковид до края на годината, заяви американският президент Доналд Тръмп, цитиран от Ройтерс.

"Веднага щом Управлението за контрол на храните и лекарствата одобри ваксината, ще имаме възможност да раздадем сто милиона дози до края на тази година", каза на брифинг американският лидер.

По-рано вчера Робърт Редфийлд, директор на федералните Центрове за контрол и превенция на заболяванията, заяви, че ваксината срещу Ковид-19 ще стане достъпна към средата на идната година или малко по-късно, отбелязва Ройтерс.

Същевременно кандидатът за президент на САЩ от Демократическата партия Джо Байдън отхвърли обвиненията на президента Доналд Тръмп, че разпространява страхове по отношение на безопасността на евентуалната ваксина срещу коронавируса, предаде Ройтерс.

Кандидатът на демократите заяви това на проява вчера в Уилмингтън, щата Делауер.

Байдън призова Тръмп да се вслуша в гласовете на учените и да не прибързва с раздаването на ваксината.

"Нека съм ясен: Имам доверие на ваксините, имам доверие на учените, но нямам доверие на Доналд Тръмп. В този момент и американският народ не може да му има доверие", каза Байдън.

Кандидатът за президент на демократите предупреди, че не бива да се прибързва с разпространението на една незавършена ваксина в навечерието на президентските избори на 3 ноември.

Тръмп и членовете на предизборния му щаб обвиняват Байдън, че сее съмнения сред американците по отношение на ефективността на бъдещата ваксина - ваксина, за която президентът републиканец обещава, че ще е достъпна до няколко седмици.

Коронавирусът отне живота на около 195 000 американци и работата на милиони хора, като по този начин се превърна в централна тема на предизборната борба между Тръмп и Байдън.

Джо Байдън изрази позицията си, че бъдещата ваксина трябва да бъде одобрена единствено ако отговаря на изключително строги стандарти за безопасност.

"Научните открития не се влияят от календарите повече от вируса. Те със сигурност не се влияят и от изборните цикли. Техният времеви ритъм, одобряването им и разпространението им никога не бива да бъдат повлияни от политически съображения", категоричен бе бившият вицепрезидент на САЩ.

В същото време Байдън подчерта, че иска възможно най-скорошната поява на безопасна ваксина.

"Трябва да има пълна прозрачност, така че учените извън правителството да знаят какво получава одобрение. Аз казвам: вярвайте на учените", изтъкна Байдън.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус