Тръмп обеща да оправи света

Тръмп обеща да оправи света

"Светът е в беда, но ние ще оправим нещата, ОК? Това е, което правя аз – аз оправям нещата", заяви американският президент Доналд Тръмп по време на традиционна молитвена закуска във Вашингтон, на която присъстват политици и религиозни водачи от цял свят, предаде Ройтерс.

Той защити издадената временна имиграционна забрана, предизвикала възмущение и в САЩ, и в различни страни по света, включително ЕС.

Тръмп каза на присъстващите да не се притесняват като чуят, че води груби телефонни разговори, но не уточни кои точно има предвид.

Нашата страна има най-щедрата имиграционна система в света, но има хора, които искат да се възползват от нея, каза президентът. Няма да допуснем в страната ни да се шири нетърпимост. Ще разработим система, която да гарантира, че хората, пристигащи тук, ни обичат и споделят ценностите ни, добави той.

Тръмп заяви, че ще направи всичко възможно да защити религиозната свобода в САЩ. Религиозната свобода е свещено право, каза той, цитиран от Асошиейтед прес.
На насилието срещу религиозни малцинства трябва да се сложи край, каза президентът на събитието, в което участваха политици, религиозни водачи и гости като йорданския крал Абдула.

Всички държави имат моралното задължение да се обявят против подобно насилие и да работят заедно, за да се справят с него. Всички страни са длъжни да противодействат на насилието над християни от страна на "Ислямска държава". Ставаме свидетели как миролюбиви мюсюлмани биват жестоко малтретирани от "Ислямска държава", каза новият президент.

Тръмп обеща също да премахне т.нар. "поправка Джонсън" - разпоредба, която забранява на църкви и други освободени от данъци организации да участват в политически кампании.
Американците не бива да се притесняват от острия тон в телефонните ми разговори с някои световни лидери. Налага се да бъдем твърди, каза милиардерът. На практика всяка страна в света се възползва от САЩ. Това няма да продължава повече, заяви Тръмп.

Президентът благодари на американците за молитвите им и отбеляза, че те постоянно му вдъхват сили.

Тръмп не пропусна да се заяде с актьора и бивш губернатор на Калифорния Арнолд Шварценегер, който след Тръмп стана водещ на риалити-шоуто "Стажантът", отбелязвайки, че откакто той е поел предаването, рейтингът му се е сринал.

"Слушай, Доналд, имам страхотна идея. Защо да не си сменим местата, след като се оправяш така добре с телевизията. Аз пък ще поема твоите задължения, та да могат хората най-после отново да спят спокойно", реагира Шварценегер във видео в акаунта си в Туитър, предаде ДПА.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?