Тръмп обeща да запази американската военна помощ за Египет

Абдел Фатах Сиси

Американският президент Доналд Тръмп обеща на египетския си колега Абдел Фатах Сиси да продължи военната помощ, която САЩ предоставят на Египет, предаде ДПА. В разговора Тръмп е казал на Сиси, че новото правителство във Вашингтон е ангажирано със задълбочаване на сътрудничеството с Кайро в борбата с тероризма.

По думите на говорителя на американския президент Шон Спайсър е било заявено, че САЩ ще запазят ежегодната военна помощ, която предоставят на Египет, и ще се опитат да направят така, че да има пари за борба с тероризма.

Правителството на Обама временно спря продажбите на оръжие за Кайро, след като Сиси дойде на власт, но ги възобнови преди две години. Самият Тръмп пък в речта си при встъпването си в длъжност се закани да прекрати "субсидирането на чужди армии" и да "защитава чужди граници".

Двамата президенти обсъдиха и икономическите реформи в Египет и потенциална визита на Тръмп в Кайро.

В разговора американският президент заяви на Сиси, че оценява трудностите, които Египет понася в своята "война срещу терора" и потвърди ангажимента на правителството си за подкрепа за Кайро, заяви говорителят на Сиси Аляа Юсеф, цитиран от Ройтерс.

По думите му Тръмп е дал ясно да се разбере, че е ангажиран с това американската военна помощ за Египет да подпомогне реално борбата на египетската армия с тероризма.

Тръмп също така е похвалил Сиси за усилията му за справяне с икономическите предизвикателства пред Египет и е предложил да обсъдят как САЩ биха могли да подпомогнат икономическите реформи на Кайро, каза Спайсър.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?