Тръмп обеща до 90 дни доклад за руските хакерски атаки

Избраният за президент Доналд Тръмп обеща "хората му" да публикуват до 90 дни пълен доклад за хакерските атаки срещу САЩ в кампанията за президентските избори през ноември.

В пост в Туитър Тръмп не уточни на кого ще повери изготвянето на документа, след като през последните седмици влезе в открита война с разузнавателните служби. Той обвини службите за разпространението на доклада, според който Москва е събрала компромати срещу него.

В сряда Тръмп призна за пръв път в сряда, че вярва, че Русия е извършила хакерски атаки срещу Демократическата партия, чийто кандидат Хилари Клинтън бе негов основен съперник на президентските избори.

Той обаче продължава да оспорва твърденията на разузнавателните служби, че Москва е правила това с цел да помогне на изборната му победа.

Според доклад на ЦРУ, ФБР и Агенцията за национална сигурност руският президент Владимир Путин е разпоредил кампанията за оказване на въздействие върху президентските избори с цел да бъде подкопан демократичният процес и да бъде очернена кандидатката на Демократическата партия Хилари Клинтън.

В документа анализаторите от разузнаването посочват, че Путин и руската държава са развили ясни предпочитания към избрания президент Тръмп.

"Имаме голяма увереност в тези си оценки", се казва в доклада.

Тръмп обаче все още не приема всички заключения на службите и от седмици пуска разнопосочни сигнали какво смята да предприеме по въпроса за руските кибер атаки, след като встъпи в длъжност следващата седмица.

Тръмп на няколко пъти обвини демократите, че сами са виновни за пробива в сървърите и оспори твърденията, че зад атаките стои Путин.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?