Тръмп обмисля да лиши бивши служители от достъп до класифицирана информация

Сара Сандърс

Белият дом заплаши да лиши шестима бивши представители на американското разузнаване и правоприлагащите органи от допуска им до класифицирана информация, включително директора на ЦРУ при управлението на Обама Джон Бренан, съобщи Ройтерс. Агенцията отбелязва, че президентът Доналд Тръмп обмисля удар по критиците на срещата му с Владимир Путин.

Говорителката на Белия дом Сара Сандърс заяви, че правителството на Тръмп разглежда също варианта да лиши от достъп до информация бившия директор на ФБР Джеймс Коми - изявен негов критик, уволнен миналата година. Допускът до класифицирана информация може да загубят и бившият директор на Националното разузнаване Джеймс Клапър, бившият директор на Агенцията за национална сигурност Майкъл Хейдън, бившият съветник по националната сигурност в Белия дом Сюзан Райс и бившият заместник-директор на ФБР Андрю Маккейб, добави Сандърс.

След срещата в Хелзински с Путин Тръмп показа, че вярва на опроверженията на Путин за руска намеса на американските избори през 2016 г. - въпреки заключенията на разузнаването на САЩ. Тогава Бренан определи изявлението на президента като истинска "държавна измяна", припомня Ройтерс.

"Да обвиняваш президента на САЩ в действия, представляващи държавна измяна, при положение че имаш най-високо ниво на допуск до класифицирана информация, при положение, че си човекът, който държи в ръцете си най-големите и съкровени тайни на страната и да излизаш и да отправяш неверни обвинения срещу президента на САЩ, той (президентът) смята, че това е нещо доста обезпокоително. Проучваме какви са възможностите", заяви Сандърс.

ЦРУ засега не е коментирало тази необичайна заплаха.

На въпрос дали Тръмп наказва тези хора заради критичното им отношение Сандърс отговори: "Не, мисля, че в случая си съчинявате".

Споделяне

Още от Свят