Тръмп обмисля как би се отразило преместване на американското посолство в Ерусалим

Тръмп обмисля как би се отразило преместване на американското посолство в Ерусалим

Президентът на САЩ Доналд Тръмп преценява дали евентуално преместване на американското посолство в Израел от Тел Авив в Ерусалим би помогнало или навредило на изгледите за постигане на израелско-палестинско мирно споразумение, каза държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън, цитиран от Асошиейтед прес.

Откакто стана президент, Тръмп отстъпва от предизборното си обещание да премести посолството като жест към Израел и казва, че все още проучва въпроса. Но Тилърсън пряко обвърза обмислянето на въпроса от Тръмп със стремежа му за постигане на мир в Близкия изток.

"Президентът внимателно се опитва да разбере как подобно решение би се отразило върху мирния процес", каза Тилърсън по телевизия Ен Би Си.

Според него решението на Тръмп ще се основава на информация от всички страни, включително за това "дали Израел смята това за полезно за мирна инициатива или може би за разстройващо действие".

В петък Тръмп заминава на първото си пътуване в чужбина като президент, което включва посещения в Саудитска Арабия, Израел и палестинските територии.

Статутът на Ерусалим е един от най-емоционално натоварените въпроси в израелско-палестинския конфликт, като и двете страни имат претенции към него.

Президентите на САЩ - както републиканци, така и демократи - многократно са се отказвали от прилагането на американски закон, изискващ посолството да бъде преместено в Ерусалим. Последният отказ, подписан от предишния президент Барак Обама, изтича на 1 юни. Очаква се Тръмп да продължи отказа с шест месеца, докато все още обмисля въпроса.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?