Тръмп обмислял да прати посланик в Москва своя спецемисар за Северна Корея

Стивън Бигън

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обмисля да назначи за нов посланик в Русия американския специален представител за Северна Корея Стивън Бигън, съобщи Ройтерс, цитирайки източници, запознати с въпроса.
Бигън знае руски език, по-рано е работил в концерна "Форд" и е отговарял за връзките му с властите на други държави.

Сегашният руски посланик в Москва Джон Хънтсман неочаквано подаде оставка миналата седмица и ще се оттегли през октомври след само две години на поста.

Преди няколко дни информационният портал "Вокс нюз" първи съобщи, че Бигън е вероятният избор на Тръмп за овакантеното от Хънтсман място. Самият Бигън, запитан за твърдението на "Вокс", отклони въпроса.

Според Ройтерс, ако Бигън, който е смятан за експерт по Русия, отиде посланик там, това би оставило очевидна празнина в усилията на Вашингтон да поднови преговорите със Северна Корея с цел да я убеди да се откаже от ядрения си арсенал, което е политически приоритет за Тръмп.

Сред другите евентуални имена, спрягани за ключовия посланически пост в Москва, е и сегашният посланик на САЩ в Германия Ричард Гренел, но вестник "Уолстрийт джърнъл", цитирайки "лице, приближено до него", писа, че Гренел не бил заинтересован от тази дъжност.  

Споделяне

Още от Свят

Какво показва отмяната на карантини за VIP- персони в България?