Тръмп обсъди с Лавров кризата в Сирия

Договорена е среща Путин-Тръмп през юли в Германия

Доналд Тръмп и Сергей Лавров в Овалния кабинет на Белия дом.

Президентът на САЩ Донлад Тръмп обсъди сирийската криза с руския външен министър Сергей Лавров на среща в Белия дом в сряда, докато Вашингтон е в треска от новината за уволнението на директора на ФБР Джеймс Коми, който разследваше намесата на Русия в президентските избори в САЩ.

Това са първите разговори на високо равнище между Тръмп и представител на руското държавно ръководство от встъпването в длъжност на новия американски президент на 20 януари. Преди месец руският президент Владимир Путин прие в Москва държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън.

"Имахме много, много добра среща", каза Тръмп пред журналисти. Трябва да спрат ужасните убийства в Сирия. Всички работим за тази цел. Мисля, че постигнахме напредък, добави той след разговора с Лавров.

Срещата е продължила около 40 минути. След края ѝ от Белия дом съобщиха, че по време на обсъждането на ситуацията в Сирия Тръмп е призовал Москва да "обуздае режима на Асад, Иран и иранските марионетки", предаде Ройтерс.

На срещите с Тръмп и с държавния секретар Рекс Тилърсън не са били обсъждани санкциите спрямо Русия наложени заради намесата ѝ в Украйна, заяви от своя страна Лавров на пресконференция в руското посолство. По думите му разговорите му във Вашингтон са показали, че САЩ и Русия могат и трябва да решават международните проблеми заедно.

Лавров заяви, че американският президент е изразил стремеж към взаимноизгодни, делови и прагматични отношения с Русия.

Той уточни, че Москва и Вашингтон продължават консултациите за ситуацията в Афганистан и в Източна Украйна.

"Нашият диалог е свободен от идеологизирането, което бе характерно за администрацията на Обама. Администрацията на Тръмп и самият президент, и държавният секретар, аз в това днес за пореден път се убедих, са хора на действието и те искат да се договарят не за да покажат на някого някакви свои достижения в сферата на идеологическите предпочитания, а да се договарят, за да се решат конкретни въпроси", заяви Сергей Лавров.

Той съобщи, че е постигната договореност за среща между Тръмп и Путин в първата десетдневка на юли. Срещата ще се състои в Германия в рамките на форума на Г 20.

Визитата на първия руски дипломат във Вашингтон очаквано премина под знака на политическата буря, развихрила се след като преди ден Тръмп изненадващо уволни директора на ФБР Джеймс Коми.

В началото на срещата с руския си колега Тилърсън изрази надежда, че настоящите разговори ще са продължение на диалога и размяната на мнения, започнали в Москва в началото на април, когато Тилърсън бе приет от Путин.

По време на общата снимка между двамата дипломати журналисти им зададоха въпроси за уволнението на директора на ФБР.

Лавров, който често пъти е проявявал сарказъм пред журналисти, сега направи същото: "Той е бил уволнен? Вие се шегувате, шегувате се".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?