Тръмп обвини американски телевизии в преувеличаване на заплахата от коронавируса

Първи случай на заразата в САЩ, но рискът за американците остава много нисък

Тръмп обвини американски телевизии в преувеличаване на заплахата от коронавируса

Американският президентДоналд Тръмп обвини два водещи телевизионни канала, че представят опасността от коронавируса във възможно най-черни краски и разстройват финансовите пазари, предаде Ройтерс.

Две телевизии - "CNN и MSNBC, които Тръмп често взема на мушка заради критиките им към него, "правят всичко възможно да представят заплахата от коронавируса да изглежда колкото се може по-зле, и да паникьосват борсите", написа американският президент в "Туитър". Той посочва, че американската икономика "е в супер форма".

Тръмп, който води все по-интензивна кампания за преизбиране през ноември, не конкретизира какво не му харесва в отразяването на световната заплаха от коронавируса.

По късно на пресконференция в Белия дом Тръмп увери американците, че за тях има малък риск от епидемия от коронавируса.

"Заради всичко, което сме направили, рискът за американското население остава много нисък", каза държавният глава на САЩ в сряда по време на пресконференция.

В изказването си президентът посочи, че от 15 болни в САЩ осем човека са се прибрали за домашно лечение, а един остава хоспитализиран. Петима са се излекували напълно.

"Поставили сме под карантина заразените и тези в риск", допълни той.

По думите му САЩ работят по разработването на ваксина, като процесът върви "добре".

Въпреки опита да успокои населението президентът все пак заяви, че не оспорва заключенията на здравните власти.

"Каквото и да стане, ние сме напълно подготвени", каза Тръмп и добави: "Има вероятност да стане по-зле, има вероятност да стане много по-зле".

Пазарите отбелязват спад за пета поредна сесия, след като представители на американските здравни власти предупредиха, че е възможно вирусът да се разпространи в страната.

Акциите на борсите в САЩ отбелязаха поредно намаление в сряда следобед. Усредненият индекс "Дау Джоунс" спадна с около 70 пункта, което е 0.28 процента.

Тръмп е сериозно обезпокоен от тази тенденция, тъй като той смята състоянието на борсите за барометър на състоянието на американската икономика, което според него е ключ към преизбирането му за втори мандат.

Минути след края на пресконференцията от Центъра за превенция и контрол на болестите обявиха първия случай на заболяването в САЩ с неизяснен произход. Болният от Калифорния не е пътувал до Китай, нито е имал контакт с други заразени.

Американският министър на здравеопазването Алекс Азар заяви, че администрацията може да поиска повече средства за справяне с вируса от 2.5-те млрд. долара, обявени по-рано тази седмица.

В изслушване пред камарата на представителите той посочи, че администрацията планира да похарчи "най-малко" това количество средства, като работата с Конгреса ще продължи за уточняване на окончателната сума.

"Степента на риск има потенциал да се промени бързо и можем да очакваме да видим повече случаи на болни в САЩ", каза Алекс Азар.

Епидемията обедини демократи и републиканци, които призоваваха за по-голямо финансиране от това, което поиска Тръмп за борба със заразата.

Въпреки че разпродажбите на фондовите пазари продължават, потребителските настроения на американците остават добри. Това е един от измерителите на бизнес активността, който се сви през февруари 2020 г. за първи път от 2013 г., след като коронавирусът удари веригата на доставки и направи компаниите по-предпазливи.

Икономисти, анкетирани от "Блумбърг", понижиха този месец прогнозите си за икономически растеж през първото тримесечие до 1.5% от 1.7% в началото на януари. Ако изчисленията се окажат точни, това ще е най-слабото представяне на икономиката от последното тримесечие на 2018 г.

 

 

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?