Тръмп обвини Сорос за протестите срещу Кавано

Брет Кавано

Американският президент Доналд Тръмп обвини активистите, трупащи се във Вашингтон за протест срещу номинирането на Брет Кавано за Върховния съд, че са "платени професионалисти, финансирани от либералния милиардер Джордж Сорос".

"Най-грубите клесльовци са платени професионалисти, които целят само това сенаторите да изглеждат зле", написа Тръмп в Туитър.

"Също така, погледнете как всички тези професионалисти правят идентични надписи. Платени от Сорос и други. Това не са надписи, правени в мазе от любов! #Troublemakers", написа Тръмп.

Номинацията на Кавано разпали скандал в Съединените щати, след като три жени повдигнаха обвинения срещу него за сексуален тормоз.

Само преди часове полицията на Капитолия арестува 302 души заради незаконен протест в сгради на Сената срещу номинацията на Брет Кавано за върховен съдия. Протестиращите първоначално планирали да изразят недоволството си на стъпалата пред Капитолия, но след като полицията блокира стъпалата, те се насочили към атриума на сградата "Харт".

По-голямата част от арестите - 293, бяха направени в атриума на сградата "Харт". Други девет души бяха арестувани за друга демонстрация на четвъртия етаж на съседната сграда "Дирксен".

Протестиращите скандираха шумно и хвърлиха листовки, в които се казва "ние вярваме на Кристин Форд" - жената, която твърди, че Брет Кавано се е опитал да я изнасили на парти в началото на 80-те години. Съдията категорично отрича.

Видеозаписи, качени в социалните мрежи, показаха комедиантката Ейми Шумър, която по-рано говори на митинг против Кавано, явно сред арестуваните. Моделът Емили Ратайковски съобщи в Туитър, че също е задържана и арестувана.

Въпреки че Кавано отхвърли обвиненията, президентът Доналд Тръмп възложи на ФБР допълнително разследване по случая.

Вчера сенаторите се запознаха с доклада на Федералното бюро, като им беше наложена забрана да разгласяват каквито и да било подробности.

Кавано защити безпристрастността и независимостта си в необичаен публичен опит да разсее опасенията за способността му да владее темперамента си след емоционалните си и в много моменти дори гневни изблици на изслушването в сенатската комисия по правосъдие миналата седмица във връзка с обвиненията срещу него в сексуални посегателства, пише в. "Ню Йорк таймс".

Можете да разчитате да бъда същият съдия и човек, какъвто съм бил в течение на цялата си 28-годишна кариера като юрист, писа Кавано в рубрика за лични мнения във в. "Уолстрийт джърнъл".

Той призна, че съжалява за част от казаното от него пред правната комисия и изрази надежда за хората да е ясно, че се е явил пред нея като син, съпруг и баща. Обръщението му вероятно е адресирано към неколцината законодатели, които още не са решили как да се произнесат тази сутрин на гласуване, което ще сложи край на дебатите за кандидатурата на Кавано и ще подготвят пристъпването към окончателното решение по утвърждаването му.

Републиканците изглеждаха все по-уверени вчера, че Кавано ще бъде утвърден, въпреки че ако трима от четиримата сенатори, които още не са решили как да гласуват, отхвърлят кандидатурата му, това ще обърка процедурата, допълва вестникът.

Сенатът се събира за ключово гласуване, докато битката около предложения от президента Тръмп кандидат за Върховния съд Брет Кавано навлиза в заключителната си фаза, отбелязва в. "Хил". Четирима сенатори - трима републиканци и един демократ - вчера още не знаеха как да гласуват, макар двама от тях да изразиха удовлетворение от разследването на ФБР на твърденията за сексуално насилие, заплашили да торпилират назначаването на Кавано.

Републиканските лидери в Сената планират ключово процедурно гласуване, а гласуването по утвърждаването на Кавано ще се състои в събота следобед, посочва вестникът.

В редакционна статия в. "Вашингтон пост" призовава сенаторите да отхвърлят кандидатурата на Кавано. Докато сенаторите се готвят да гласуват, те както и останалата част от страната, трябва да се запитат кой Кавано оценяват.

Стабилният, консервативен юрист, като какъвто той беше известен преди сагата с утвърждаването му, или един партийно пристрастен кадър, изпитващ подозрения и неприязън към демократите, с възможни злодеяния в миналото си?. Когато президентът Тръмп го номинира, Кавано бе смятан за квалифициран юрист, когото всеки президент консерватор би избрал.

Предвид отказа на републиканците да проучат Кавано както следва и предвид това, което научихме за него по време на процедурата, днес смятаме, че утвърждаването му би било тежък удар както за Върховния съд, така и за страната, подчертава вестникът.  

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?