Тръмп обвинява ФБР, че не спира изтичането на поверителна информация към медиите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обвинява ФБР, че не успява да спре изтичането на информация към медиите, предаде Асошиейтед прес. Според него изтичащата по този начин поверителна информация може да има "катастрофален ефект" върху страната.

Тръмп отправи своите критики в пост в Туитър рано тази сутрин след съобщение на телевизия Си Ен Ен, че шефът на президентската канцелария Рейнс Прибъс е поискал от високопоставен служител на Федералното бюро за разследване да оспори медийните съобщения, че съветници на предизборната кампания на Тръмп често са имали контакти с агенти на руското разузнаване в миналата изборна година.

Това станало в частен разговор между Прибъс и заместник-директора на ФБР Андрю Маккейб ден след публикацията на в. "Ню Йорк таймс". Прибъс настоял Маккейб да организира пресконференция и да опровергае съобщенията за контакти между предизборния екип на Тръмп и Русия през 2016 г. Прибъс не спрял дотук и се обърнал пряко към шефа на ФБР Джеймс Коми, който, според Си Ен Ен лично отхвърлил искането на Белия дом да свика ръководителите на водещите американски медии и да опровергае твърденията на "Ню Йорк таймс".

Досега ФБР не е коментирало публично съобщението на вестника и няма индикация, че се кани да го направи.

Фактът, че Прибъс е обсъждал този въпрос с Маккейб, предизвика негодувание сред някои демократи, според които шефът на президентската канцелария нарушава политическото правило за ограничаване на комуникациите между ФБР и Белия дом по предстоящи разследвания.

"ФБР се оказа напълно неспособно да спре онези, които "изнасят" информация от службите за националната сигурност и които отдавна са се загнездили в нашето правителство. Те (ФБР) не могат да ги открият дори в собствените си редици", отбеляза Тръмп. "На медиите се подава класифицирана информация, която може да има катастрофален ефект върху САЩ", добавя той.

"На Белия дом просто е забранено да оказва натиск върху ФБР за публично изявление във връзка с предстоящо разследване срещу президента и неговите съветници", каза конгресменът Джон Кониърс от юридическата комисия на Камарата на представителите.

ФБР не пожела да коментира дали е потърсило контакт с Белия дом за истинността на изнесеното в "Ню Йорк таймс".

Споделяне

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?