Тръмп обяви, че ще има среща с Ким Чен-ун на 12 юни

Тръмп обяви, че ще има среща с Ким Чен-ун на 12 юни

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви в петък, че ще се срещне с лидера на КНДР Ким Чен-ун на 12 юни в Сингапур. Той допълни, че комунистическата държава е поела ангажимент да се откаже от ядреното си оръжие.

Преди това Тръмп изненадващо се срещна в Белия дом с високопоставения севернокорейски пратеник ген. Ким Йон-чхол. Срещата е продължила по-дълго от планираното, предаде АП. За уреждането на срещата е помогнал китайският лидер Си Дзинпин.

“Мисля, че ще започнем отношения помежду си и те ще започнат на 12 юни“, каза Тръмп. Той съобщи, че е обсъдил с Ким Йон-чхол прекратяване на Корейската война.

Американският президент обясни, че очаква деня, в който ще може да отмени санкциите срещу Северна Корея. Той допълни, че повече няма използва термина „максимален натиск“, защото двете страни вече намират общ език. Въпросът със спазването на човешките права в Северна Корея не е бил тема на разговорите в Белия дом.

Преди седмица Тръмп обяви, че отменя планираната среща с Ким Чен-ун, но преговорите продължиха със съдействието на Южна Корея, за да се стигне до посещението на ген. Ким Йон-чхол във Вашингтон и новия обрат в отношенията.

Споделяне

Още от Свят