Тръмп обяви извънредно положение, за да построи стената с Мексико

Демократите се заканиха да оспорят решениеjf в съда

Доналд Тръмп

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви национално извънредно положение в страната заради стената по границата с Мексико, изпълнявайки отправената по-рано през деня в петък закана. Аргументът му е, че иска да спре "инвазия“ от наркотици, престъпници и хора и че стените работят, но всъщност целта му е да осигури финансиране за съоръжението, след като Конгресът не отпусна исканите от него за целта 5.7 милиарда долара.

Тръмп има също намерение да деблокира други федерални средства, включително предназначени за Пентагона, за да събере още пари за стената. Така заедно с парите, които Конгресът му отпусна (1.4 милиарда долара) той може да събере общо 8 милиарда долара, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Лидерите на демократите в Конгреса вече обявиха, че ще се противопоставят всячески на инициативата на Тръмп. Нанси Пелоси и Чък Шумър окачествиха обявеното от Тръмп национално извънредно положение като "незаконно" и породено от "несъществуваща криза". Те казаха, че то нанася "силен удар" на Конституцията и прави Америка "по-малко сигурна".

Обявяването на националното извънредно положение дава на разположение на Тръмп над сто възможни мерки и даже да използва специални части.

Конгресът е в състояние да контролира президента чрез законодателни процедури, но те трябва да бъдат с мнозинство за вето върху решението на президента.

Ситуацията на границата с Мексико не е съвсем ясна и вероятно Тръмп ще срещне сериозна съпротива срещу плана си, както от демократите в Конгреса, така и в съдилищата. Тръмп смята да използва обявяването на извънредно положение, за да освободи средства за изграждането на част от стената по границата, заобикаляйки Конгреса, който по принцип контролира бюджета.

Белият дом казва, че Тръмп планира за целта да вземе средства от сметки на министерствата на финансите и на отбраната, но не и пари, предназначени за реакция при природни бедствия.

В същото време Тръмп ще подпише законопроекта за финансирането на държавните институции, за да не се стигне отново до частична парализа на правителството.

Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси заяви, че ако Тръмп обяви извънредно положение, ще обмисли всички възможни опции за действие и може да оспори такова решение в съда, предаде Ройтерс.

Тя добави, че по границата с Мексико няма криза със сигурността, а има хуманитарно предизвикателство.

Белият дом заяви, че е готов за евентуални съдебни битки, свързани с обявяването на извънредно положение.

По-рано Сенатът на САЩ и Камарата на представителите гласуваха с голямо мнозинство законопроекта за финансирането на федералните институции. Така ще се избегне ново частично спиране на работата на федералните институции, отбелязва Ройтерс.

Горната камара на Конгреса прие законопроекта, който беше изработен след споразумение между двете основни партии в САЩ. Законопроектът предвижда да бъдат отпуснати над 300 милиарда долара на няколко ведомства и агенции, за да се избегне спиране на работата им.

Той предвижда и да се финансира изграждането на нови преградни съоръжения по част от границата с Мексико, но не и да се отпуснат исканите от президента Тръмп 5.7 милиарда долара, за да бъде построена стена по границата.

Сенатът, в който мнозинство имат републиканците, подкрепи законопроекта с 83 срещу 16 гласа.

Долната камара на Конгреса на САЩ, Камарата на представителите, също утвърди законопроекта.

Камарата на представителите прие законопроекта с 300 срещу 128 гласа. З

Сега той отива за подпис при президента Доналд Тръмп.

Хора от Конгреса допуснаха, че ако президентът обяви извънредно положение, е възможно да използва за построяването ѝ съществуващи средства, предназначени за военно строителство, които са в размер на 21 млрд. долара. Той има право да ги вземе, но по закон те трябва да се използват единствено в помощ на въоръжените сили, казаха те.

Приетият тази нощ законопроект предвижда да се отпусне финансиране за изграждането само на 55 мили нови преградни съоръжения по границата.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят