Тръмп обяви извънредно положение за защита от IT заплахи, Huawei е в "черния списък"

Макрон: Европа няма да блокира Huawei

Тръмп обяви извънредно положение за защита от IT заплахи, Huawei е в "черния списък"

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви извънредно положение за защита на телекомуникационните мрежи на САЩ от "чуждестранни заплахи". Той подписа изпълнителна заповед, с която се забранява на американски компании да използват телекомуникационно оборудване, произведено от компании, които могат да представляват опасност за сигурността на страната.

Указът не назовава никоя конкретна компания, но се възприема като част от по-широките усилия на САЩ да забранят достъпа на китайския технологичен гигант Huawei до американския пазар.

Отделно от това Министерството на търговията на САЩ съобщи в сряда, че включва Huawei и свързаните с нея 70 юридически лица в черния си списък поради заплаха за националната сигурност. Министерството разполага с информация, че китайската компания е въвлечена в дейности, насочени против националната сигурност на САЩ и външнополитическите интереси на страната.

Това решение означава, че на Huawei ще бъде забранено да купува части и компоненти от американски компании без одобрението на правителството на САЩ. Освен това ще направи трудно, ако не и невъзможно за китайския технологичен гигант да продава някои от продуктите си поради зависимостта си от доставчици от САЩ, отбелязва Ройтрес.

Китай се закани да вземе мерки в защита на компаниите си по света

В отговор Китай заяви, че ще вземе мерки, за да защити законовите права и интересите на китайските компании в чужбина. "Ние сме против едностранните санкции на други страни, основаващи се на тяхното национално законодателство. Призоваваме САЩ да прекратят подобни действия и да създадат благоприятни условия за бизнес и сътрудничество", заяви говорителят на китайското външно министерство.

Пресслужбата на Белия дом изтъкна, че целта на указа е да се защити Америка от чуждестранни противници, които активно и все повече създават и използват в свои интерес уязвими места в информационно-комуникационната инфраструктура.

Вашингтон смята, че телекомуникационното оборудване на Huawei, третия по големина производител на смартфони, може да се използва от Китай за шпионаж, отбелязва Ройтерс.

През август миналата година Тръмп подписа указ, с който се забранява на правителствените агенции да използват оборудване, произведено от Huawei и още една китайска компания - ZTE.

С обявяването на извънредно положение президентът Тръмп може ефективно да заобиколи останалите институции на властта и да получи достъп до редица специални правомощия. Досега той е декларирал пет пъти извънредно положение, последно заради южната граница на САЩ, отбелязва Би Би Си.

Huawei: Забраната няма да направи САЩ по-силна и сигурна страна

Huawei заяви, че указът на президента Тръмп е посегателство срещу неговите законни права и че новите ограничения на Вашингтон "са неприемливи". Ограниченията върху дейността на Huawei в САЩ няма да направят тази страна по-сигурна или по-силна. Напротив, така САЩ ще бъдат ограничени в избора си и ще им се наложи да използват нискокачествени и по-скъпи алтернативи, се посочва в комюникето на китайската компания.

ЕС оставя на страните членки сами да решат да работят ли с Huawei

Европейската комисия заяви в четвъртък, че оставя на държавите от ЕС сами да преценят дали да работят с Huawei при развитието на далекосъобщителните мрежи. Засега не предвиждаме действия на европейско равнище, заяви говорител на ЕК в отговор на въпрос, свързан с решението на Вашингтон да забрани употребата на оборудване от Huawei.

Препоръките ни по отношение на далекосъобщителните услуги са приложени от държавите в ЕС. Всяка страна преценява според собственото си законодателство какво представлява заплахата за националната сигурност, допълни говорителят.

Въпреки натиска на САЩ, европейските съюзници засега отказват да забранят изрично участието на китайски оператори в изграждането на 5G мрежите си от съображения за националната сигурност.

В първи коментар на указа на Тръмп, президентът на Франция Еманюел Макрон коментира в четвъртък, че не възнамерява да капитулира пред американския президент и да блокира участието на Huawei в изграждането на 5G мрежата.

"Нашата позиция не е да блокираме Huawei или която и да е друга компания", каза Макрон по време на технологична конференция в Париж.

"Франция и Европа са прагматични и реалистични. Ние вярваме в сътрудничеството и мултилатеризма. В същото време, ние сме изключително внимателни по отношение на достъпа до добри технологии и защитата на нашата национална сигурност и всички правила за сигурност", каза Макрон.

Германия избра същия подход при обявяването на търга за 5G мрежата си. Вашингтон вече предупреди Берлин, че ще ограничи сътрудничеството си със спецслужбите на Германия, ако тя избере китайската компания Huawei. В крайна сметка германските регулатори предпочетоха да заложат на по-строги условия за всички оператори, отколкото да се съобразят с американското искане да забранят на китайския глобален пазарен лидер Huawei Technologies да участва в търга.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес