Тръмп обяви от Давос война на "хищническите" търговски практики

"Откакто станах политик, осъзнах колко мръсни и фалшиви могат да бъдат медиите"

Американският президент Доналд Тръмп предприе яростна атака срещу "хищническите" търговски практики, предупреждавайки че САЩ повече няма да толерират нечестната търговия.

"САЩ повече няма да си затварят очите за несправедливи търговски практики, включително мащабна кражба на интелектуална собственост, промишлени субсидии и държавно участие в икономическото планиране", заяви държавният глава.

Той каза, че САЩ винаги ще бъдат на първо място, но добави, че стратегията му "Америка на първо" ("America First") не означава Америка сама”.

"Тук съм, за да представлявам интересите на американския народ и за да потвърдя приятелството и сътрудничеството на Съединените щати за построяването на един по-добър свят", обяви той.

"Светът очаква съживяването на силна и благоденстваща Америка. Америка е отворена за бизнес и ние отново сме конкурентни", каза Тръмп.

Президентът внесе оживление сред публиката, като каза, че една от ролите му на лидер е да действа "нещо като мажоретка (чиърлидър)", която трябва да задава насърчителен тон на Америка.

Всеки, който представлява една страна или една компания, трябва да бъде нещо подобно, защото иначе "нищо няма да върви, с каквото и да се занимаваш", каза той, цитиран от ДПА.

Доналд Тръмп: Американският долар ще става все по-силен

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че доларът ще се засилва по време на неговото управление и неотдавнашните забележки относно американската валута, направени от финансовия министър Стивън Мнучин, са били погрешно разбрани.

"Доларът ще става все по-силен и по-силен и в крайна сметка искам да видя един силен долар", каза Тръмп в ексклузивно интервю за CNBC дадено в четвъртък вечерта след пристигането му в Давос за ежегодния Световен икономически форум.

Нашата страна става отново икономически силна, както и силна в други отношения, допълни той. Още

"Аз съм силен поддръжник на Америка, защото това ми идва лесно, защото обичам нашата страна и мисля, че ние наистина се справяме добре", добави той. Въпреки това речта му контрастираше на целите на Световния икономически форум в Давос за сътрудничество и глобализация, отбелязва БиБиСи.

Тръмп каза пред аудиторията от политици и лидери в промишлеността, технологиите и финансите, че през първата година от неговия мандат САЩ са по-привлекателни от всякога за чужди инвестиции.

САЩ могат да се върнат към преговорите за свободна търговия

"Не можем да имаме свободна и отворена търговия, ако някои държави се възползват от системата за сметка на други", заяви американският президент и добави, че САЩ подкрепят свободната търговия, но тя трябва да е честна и реципрочна.

По думите му САЩ са готови да сключат взаимноизгодни търговски споразумения с всички страни в името на създаване на търговска система, която би била от полза не само за САЩ, но и за целия свят.

Тръмп каза, че Вашингтон може да се върне към преговорите за свободна търговия с държави от двете страни на Тихия океан.

По-рано тази седмица 11 страни от Тихоокеанския регион приключиха преговорите по регионално споразумение за свободна търговия без САЩ, след като Вашингтон се оттегли от преговорите за Транстихоокеанско партньорство миналата година, припомня ДПА.

Бихме обмислили да преговаряме с тях поотделно или може би като група, ако търговските условия могат да бъдат направени по-изгодни за САЩ отколкото в първоначалния пакт, заяви Тръмп.

Всички трябва да инвестират в сигурността

Тръмп отбеляза, че САЩ са направили крупни инвестиции в своята отбранителна индустрия, "защото просперитетът е невъзможен без сигурност".

"Ние се обръщаме към нашите приятели и съюзници да влагат средства в собствената си отбрана и да изпълняват финансовите си задължения, за да бъде предпазен светът от държави-парии, от терористи и от ревизионистически настроени държави", добави той.

"За нашата обща сигурност е необходимо всеки да внася справедлива лепта", каза президентът.

САЩ ще продължат натиска срещу Северна Корея

Говорейки за Северна Корея, той посочи твърдото намерение на САЩ да продължат да оказват максимален натиск върху нея, за да бъде заставена тя да прекрати ракетно-ядрените си програми и да се постигне денуклеаризация на Корейския полуостров.

Той призова страните партньорки на САЩ да положат усилия, за да се попречи на Иран да разработва ядрени оръжия, и се похвали, че вече почти 100 процента от териториите на Сирия и Иран са освободени от терористичната групировка "Ислямска държава".

САЩ ще се борят за това Афганистан никога повече да не става убежище за терористи, добави Тръмп.

По-малко регулации и повече работни места

Той използва изявлението си пред политическите и бизнес лидери на конференцията, за да представи работата на администрацията си за реформиране на данъчната система и намаляване на регулациите.

Тръмп заяви, че работата му започва да се изплаща, отбелязвайки 2.4-те милиона работни места, създадени от избирането му през 2016 г. и плановете на компании като Епъл (Apple) да инвестират милиарди в САЩ.

Президентът отбеляза, че постига напредък в това да даде на американците мечтата за "страхотна работа, сигурен дом" и "по-добър живот" за техните деца.

Фалшивите медии

Американският президент продължи и войната си с медиите.

"Откакто станах политик, осъзнах колко мръсни и фалшиви могат да бъдат медиите", каза Тръмп в Давос, след което бе освиркан от публиката.

Той систематично обвинява някои от най-големите и авторитетни медии в САЩ в производството на фалшиви новини.

Споделяне

Още от Свят