Тръмп обяви пристрастяването към опиоиди за епидемия в САЩ

Доналд Тръмп
Президентът на САЩ Доналд Тръмп обеща вчера да преодолее пристрастяването към опиоиди в Америка и обяви кризата с тях за извънредна ситуация, заплашваща общественото здраве, съобщи Асошиейтед прес.
 
Решението на Тръмп ще бъде в сила в продължение на 90 дни и може да бъде подновено. Той ще позволи на правителството да пренасочи ресурси, включително към подобряване на достъпа до медицински услуги в селските райони. Но то няма да осигури нови средства за борба с проблем, който отнема живота на десетки хиляди американци годишно, отбелязва АП.
 
"Като американци, не можем да позволим това да продължава", заяви Тръмп в реч в Белия дом. Той подчерта, че епидемията от пристрастяване към опиоиди не е пощадила нито една част от американското общество и е обхванала градове и села, богати и бедни, старци и новородени.
 
Представители на правителството обещаха на дебатите за бюджета в края на годината да приканят Конгреса да осигури нови средства за фонда за боба с извънредни ситуации, заплашващи общественото здраве. В момента фондът съдържа нищожните 57 000 долара.
 
Някои обаче заявиха, че думите не са достатъчни. Водачката на Демократите в Камарата на представителите Нанси Пелоси нарече изявлението на Тръмп "думи без парично покритие", отбелязва АП.
Братът на Тръмп е починал от алкохолизъм, така че не може да се спори, че той разбира ужасите на пристрастяването, отбелязва в. "Ню Йорк таймс".
 
Вчерашната реч на президента обаче показа неразбиране какво е нужно за борбата с този проблем и как собствените му политически решения пречат на възстановяването на милиони американци. Той не осигури нови средства за борба с проблема, опитва се да ограничи здравеопазването на бедните американци и тези от средната класа и не предложи реални решения за проблема, отнемащ живота на 50 000 американци годишно.
 
Говорейки за брат си, Тръмп заяви, че се надява масирана информационна кампания да помогне на хората да не започват да приемат вещества, водещи до пристрастяване, отбелязва АП.
 
Освен това той подчерта, че работи по предотвратяване на контрабандния внос на наркотици в страната и съобщи, че правителството му работи по премахване на законови пречки пред борбата с пристрастяването към опиоиди. 
Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?