Тръмп обяви своите "награди за фалшиви новини"

Маккейн призова Тръмп да спре с нападките срещу медиите, друг американски сенатор сравни президента със Сталин

Тръмп обяви своите "награди за фалшиви новини"

Американският президент Доналд Тръмп обяви дългоочакваните си "награди за фалшиви новини", предаде Франс прес.

По традиция той направи това в профила си в Туитър, който се превърна в запазена марка на управлението му. Тръмп публикува линк към "наградените" на сайта на Републиканската партия, който не издържа на масовия интерес и блокира почти веднага.

Няколко часа по-рано двама сенатори от собствения му лагер разкритикуваха остро непрестанните му нападки срещу медиите.

Сред "лауреатите" бяха обичайните мишени на американския държавен глава Си Ен Ен, в. "Ню Йорк таймс" и "Вашингтон поуст", както и телевизия Ей Би Си, сп. "Тайм" и "Нюзуик". Сюжети на телевизия Си Ен Ен заемат четири от единадесетте места в списъка на Тръмп.

"2017-та беше година на настървена пристрастност, на непочтено медийно отразяване и на безсрамни фалшиви новини. Проучванията показаха, че над 90% от информацията за президента Тръмп в медиите е негативна", се посочва в увода към списъка.

Сред удостоените попадна дори и носителят на Нобелова награда за икономика за 2008 г. и автор на статии за "Ню Йорк таймс" Пол Кругман, който "в деня на съкрушителната историческа победа на президента Тръмп каза, че икономиката никога няма да е съвземе", докато днес САЩ са в цъфтящо икономическо здраве, твърдят републиканците.

В списъка присъства и смущаващата грешка на журналист ветеран от телевизия Ей Би Си, Брайън Рос, който беше отстранен за четири седмици, след като погрешно съобщи, че Тръмп е инструктирал съветника си Майкъл Флин да се свърже с емисари на Кремъл преди избирането си през ноември 2016 г.

Веднага след публикуването на списъка, Тръмп написа в Туитър второ, по-положително послание: "Като изключим изопаченото и непочтено медийно отразяване, има и много чудесни журналисти, които уважавам, и много ДОБРИ НОВИНИ, с които американците могат да се гордеят!"

Критики към президента

"Г-н президент, спрете с нападките си срещу медиите", призова сенатор Джон Маккейн, важна фигура в Конгреса на САЩ, обръщайки се с твърд тон към президента Доналд Тръмп, предаде Франс прес.

"Независимо дали Тръмп го съзнава или не, действията му се наблюдават отблизо от чужди лидери, които вече използват думите му за извинение", за да ограничават свободата на медиите, подчертава Маккейн в статия, публикувана във в. "Вашингтон пост".

 

Сенаторът от Аризона порицава специално непоследователното и дори лицемерно, според него, отношение на правителството на Тръмп към свободата на медиите. "Докато неговите представители често порицават насилието срещу журналисти в чужбина, Тръмп продължава с непрестанните си нападки срещу почтеността на американските журналисти и медии", отбелязва Маккейн.

"Изразът "фалшиви новини", на който американският президент придаде легитимност, се използва от авторитарни лидери, за да карат журналисти да замълчат", пише сенаторът републиканец, подчертавайки, че "свободата на информацията е от жизненоважно значение за успеха на демокрацията" и журналистите играят важна роля в защитата ѝ.

В реч пред Сената, другият сенатор от Аризона, Джеф Флейк, също порица изразите "фалшиви новини" и "врагове на народа", използвани от Тръмп за медиите и статиите, които не харесва. Нападките на президента на САЩ напомнят за думите, използвани от съветския диктатор Йосиф Сталин за враговете му, каза Флейк, също републиканец, цитиран от Асошиейтед прес.

Словесните атаки на Тръмп са срамни и отблъскващи и президентът тотално бърка, заяви Флейк. Той посочи, че деспотизмът е враг на народа, а свободните медии са врагове на деспотите и пазители на демокрацията. Когато Тръмп определя информациите, които не харесва, като "фалшиви новини", "той трябва да бъде обект на подозрение, а не медиите", подчерта сенаторът.

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?