Тръмп обяви водещи медии за врагове на американския народ

Тръмп обяви водещи медии за врагове на американския народ

Американският президент Доналд Тръмп нарече водещи телевизии и вестници "врагове на американския народ". Това стана по време на пресконференция продължила около 80 минути в четвъртък вечерта.

Минути по-късно той разпространи редактиран вариант на текста в "Туитър". Тръмп махна възклицанието "ужас" и фразата "и много други" и посочи поименно медиите за фалшиви новини.

"Медиите за ФАЛШИВИ НОВИНИ (провалилите се "Ню Йорк таймс", NBCNews, ABC, CBS, CNN) не са мои врагове, те са врагове на американския народ!", написа Тръмп в профила си в "Туитър".

Това не е първото критично изказване на Тръмп срещу водещите медии в страната. Той неведнъж ги напада по време на предизборната си кампания, но след като влезе в Белия дом спорът с тях продължи.

В туита си американският президент не споменава "Вашингтон пост", но това издание също е често критикувано от него.

На пресконференцията си късно в четвъртък той каза още в началото: "За съжаление, повечето от медиите във Вашингтон, заедно с Ню Йорк, Лос Анжелис специално, говорят не от името на хората, а на специални интереси и за тези, които печелят от много, много очевидно повредена система. Пресата стана толкова нечестна, че ако не говорим за това, правим много лоша услуга на американския народ. Огромна лоша услуга. Трябва да говорим за разкриването на това за какво става дума, защото медиите, честно казано, са излезли от контрол. Степента на нечестност е извън контрол.

Кандидатирах се за президент, за да представлявам гражданите на нашата страна. Тук съм, за да се изправя срещу счупената система, за да я накарам да работи добре за техните семейства и общности. Говоря, наистина говоря за тази дълбоко вкоренена властова структура и каквото правим е да говорим за властовата структура; говорим за окопаването ѝ."

Тръмп каза, че "някои медии са честни и фантастични", но за останалите продължи с обвинения, че "изкривяват реалността" и че "ние няма да го позволим".

"Както знаете, администрацията ни наследи много проблеми в цялото правителство и цялата икономика. Честно казано, наследихме бъркотия. Пълна каша. В страната и зад граница е бъркотия. Работните места изтичат от страната, виждате какво става с всичките компании, напускащи страната, отиващи в Мексико и други места, ниски заплати, ниско заплащане, масова нестабилност в чужбина накъдето и да погледнеш. Близкият изток е бъркотия. Северна Корея - ще се погрижим за това, хора, ще се погрижим за всичко това. Просто искам да знаете, че аз наследих бъркотия", казва Тръмп.

На прескоференцията той е имал няколко пререкания с журналисти за работата на техните медии и е обвинил всички, че с лъжливи и недостоверни публикации създат пречка за нормализиране на отношенията с Русия.

"Просто искам да ви кажа, че фалшивите репортажи в медиите, направени от вас, момчета, са лъжливи, ужасни, фалшиви новини, които много затрудняват преговорите с Русия", казва Тръмп.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?