Тръмп очаква до 100 хиляди жертви на Covid в САЩ

Уверен е, че ваксина ще има до края на 2020 г. и ще свали шапка, ако я разработи друга страна

Тръмп очаква до 100 хиляди жертви на Covid в САЩ

Президентът на САЩ Доналд Тръмп вече смята за възможно близо 100 000 американци да умрат от Covid-19 и това надмина предишните му оценки за жертвите на болестта. В същото време той изрази увереност, че до края на годината ще бъде разработена ваксина срещу новия коронавирус, съобщи Ройтерс.

"Ние ще загубим някъде от 75, 80 до 100 000 души. Това е ужасно нещо", заяви Тръмп в ефира на телевизия "Фокс нюз". В петък той бе изразил надежда, че по-малко от 100 000 американци ще умрат, а по-рано миналата седмица говореше за 60-70 хиляди жертви, припомня агенцията.

В страната заразените с нови явирус са 1.157 млн. души, а починалите досега са 67 451 души.

"Напълно уверени сме, че до края на годината ще имаме ваксина срещу коронавируса, работим активно по въпроса", каза президентът. "Работим активно над това", заяви Тръмп.

В отговор на въпрос как би реагирал на факта, че някоя друга държава може да създаде ваксина преди САЩ, той каза: "Все ми е едно. Просто искам да има ваксина, която да помага. Ако това го направи друга страна, шапка ѝ свалям". Тръмп отбеляза също, че САЩ си сътрудничат в това направление с Великобритания и Австралия, предаде ТАСС.

Германският министър на здравеопазването Йенс Шпан обаче смята, че намирането на ваксина за новия коронавирус може да отнеме години.

"Много бих се радвал, ако беше възможно това да стане за няколко месеца, но смятам, че трябва да сме реалисти. Процесът може да отнеме години, защото може да има и разочарования, както вече е ставало при други ваксини", заяви снощи Шпан по телевизия А Ер Де. "Разработването на ваксини е една от най-трудните задачи в медицината", добави той.

В събота директорът на Националния институт по алергични и инфекциозни заболявания на САЩ Антъни Фаучи заяви, че американското правителство се надява до януари 2021 г. да има разработена ваксина срещу коронавируса. Фаучи обаче подчерта, че не може да гарантира това.

Тръмп заяви, че американското правителство застава с "цялата си сила и мощ" зад ремдесивир, лекарството срещу ебола, което  в петък бе одобрено от американската Агенция по лекарствата и храните за използване върху пациенти, болни от коронавирус.

Тръмп изрази убеденост, че Китай е въвел в заблуждение международната общност по отношение на коронавируса. "Мисля, че в това няма съмнение", каза той. "Искахме да се присъединим (към борбата с коронавируса) на много ранен етап, а те не искаха да го правим. Ще видите колко рано е било това", добави Тръмп.

"Аз лично смятам, че те са допуснали чудовищна грешка и не искат да си го признаят", каза президентът на САЩ.

Тръмп добави, че иска училищата и университетите в страната му да подновят нормално учебните си занятия през септември.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?