Тръмп одобри 4,6 милиарда долара хуманитарна помощ за мигрантите от Мексико

Тръмп одобри 4,6 милиарда долара хуманитарна помощ за мигрантите от Мексико

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа закон, предвиждащ пакет с хуманитарна помощ на стойност 4,6 милиарда долара, за да може федералното правителство да се справи с наплива на централноамерикански мигранти по границата с Мексико, предаде Асошиейтед прес.

Миналата седмица Конгресът одобри мярката, която включва храни, медицинска помощ и жилищно настаняване.

Белият дом бе заплашил Тръмп да наложи вето на закона с аргумента, че той възпрепятства усилията за пазене на границата с Мексико. В крайна сметка председателката на контролираната от демократите Камара на представителите Нанси Пелоси бе принудена да приеме версията на закона, предложена от доминирания от републиканците Сенат, припомня АП.

Броят на гражданите на централноамерикански и карибски държави, влезли в Мексико по пътя си към САЩ, е нараснал значително тази година, като през първото тримесечие е достигнал 300 000 по данни на мексиканското министерство на вътрешните работи.

В края на май Тръмп заплаши да наложи мита на Мексико заради мигрантската криза. След като двете страни постигнаха споразумение по въпроса, американският президент отложи мярката за неопределен срок.

Междувременно в Салвадор бяха погребани баща и невръстната му дъщеря, които се удавиха преди около седмица в река Рио Гранде при опит да влязат от Мексико в САЩ, предаде ДПА.
Снимката на телата на 25-годишния мъж и 23-месечната му дъщеричка обиколи света, предизвиквайки тъга и гняв.

442 мигранти са загинали в района на границата между Мексико и САЩ миналата година по данни на ООН. Тази година броят на смъртните случаи вече е 175, като 13 от жертвите са деца, отбелязва ДПА.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят