Тръмп оказа топъл прием на емира на Катар

Доналд Тръмп посрещна в Белия дом емира на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани

Американският президент Доналд Тръмп посрещна топло в Белия дом емира на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани на фона на разрива между богатото на петрол емирство и няколко други американски съюзници в Персийския залив и нарастващо напрежение около Иран, предаде Асошиейтед прес.

Тръмп се ръкува сърдечно с емира и го нарече приятел, изказвайки признателност за значителното военно партньорство на страната със САЩ и покупките от американски компании за милиарди долари.

"Те инвестират много сериозно в страната ни. Създават много работни места. Купуват огромно количество военно оборудване, включително самолети", отбеляза президентът.

Подписани бяха пет търговски споразумения. Авиокомпания "Катар еъруейз" купува пет самолета "Боинг 777 Фрейтър" и широкофюзелажни самолети от "Гълфстрийм еърспейс", и планира да използва самолетни двигатели на "Дженерал електрик" за своите боинги.

Белият дом съобщи също, че катарското министерство на отбраната ще купи система за противоракетна отбрана от компания "Рейтиън". Освен това компаниите "Шеврон Филипс кемикълс" и "Катар петролиъм" се споразумяха да изградят заедно на брега на Мексиканския залив нефтохимически завод за 8 млрд. долара.

В Катар е разположен щаб на Централното командване на САЩ. Във военновъздушната база "Ал Удейд" има около 10 000 американски войници. Базата е център на американските въздушни операции в Близкия изток, припомня АП.

"Те построиха една от най-страхотните военни бази, бих казал, в света", заяви Тръмп.

"Имаме значителни инвестиции в САЩ. Вярваме на икономиката тук. Правим много за инфраструктурата и планираме още инвестиции", каза шейх Тамим бин Хамад Ал Тани.

Днес емирът на Катар ще се срещне с американският държавен секретар Майк Помпейо, с когото ще обсъдят начините за противодействие на Иран.

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?