Тръмп: Опитите на саудитците да прикрият убийството на Хашоги са "пълен провал"

Безпокойството в района нараства, стабилността на Саудитска Арабия е под риск

Джамал Хашоги

Саудитската операция, в която бе убит журналистът Джамал Хашоги, е "едно от най-лошите прикривания на действия в историята на такива прикривания", заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп пред журналисти в Овалния кабинет.

Тръмп добави, че очаква пълен доклад по убийството на Хашоги в близко време.

"Те са имали много лоша първоначална концепция и тя е била изпълнена много слабо, а опитите за прикриване на убийството са най-лошото прикриване, правено някога. Това нещо изобщо не биваше да се случва", каза Тръмп за убийството на Хашоги.

По думите му опитите на саудитците да прикрият убийството са били "пълен провал".

След като в продължение на две седмици твърдеше, че сътрудникът на в. "Вашингтон пост" Джамал Хашоги, който е писал критични коментари за принца престолонаследник Мохамед бин Салман, е си е тръгнал жив и здрав от консулството в Истанбул, Саудитска Арабия обяви, че той бил умрял при сбиване в консулството на 2 октомври. Ден по-късно дойде признанието, че Хашоги е бил убит.

Според турските власти екип от 15 души е изтезавал, убил и разчленил тялото на журналиста, а убийството е било подготвяно в продължение на дни.

ЕС иска да бъдат разкрити всички подробности

В сряда председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви пред Европейския парламент в Страсбург, че единственият европейски интерес е да бъдат разкрити всички подробности около потресаващото убийство на журналиста Джамал Хашоги, независимо кой стои зад него.

Това бе толкова ужасно престъпление, че дори и най-малката следа от лицемерие ще бъде срам за нас. Не е моя работа да казвам кой чии интереси защитава там, добави Туск.

Той се обърна към евродепутатите с оценката, че познава добре чувствителността и решимостта им.

Вярвам, че няма да позволите Европа, държавите от ЕС и общностните институции да бъдат въвлечени в сенчеста игра, допълни Туск.

Най-сериозната заплаха за властта и стабилността на кралството

На този фон в арабския свят се разпространяват някои брутални шеги. Популярна карикатура в Туитър, наречена "саудитска дипломатическа чанта", изобразява дървена кутия, пълна с триони, бормашини и длета. А видео, показващо дървосекачи с резачки и брадви, е озаглавено "Състезание за най-добър саудитски посланик", пише американският в. "Вашингтон пост", цитиран от БТА.

В правителствата в региона обаче на малцина им е до смях, след като Саудитска Арабия и нейният престолонаследник принц Мохамед бин Салман са изправени пред може би най-сериозната заплаха за властта и стабилността на кралството от десетилетия, изтъква американското издание.

Мнозина отдавна са разтревожени от амбицията и усещаната арогантност на принца. Други се възмущават от саудитското господство и богатство. Почти всички са потресени от случая със саудитския журналист Джамал Хашоги и почти никой не се съмнява, че той е бил убит с одобрението на властите и разчленен в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул.

Но според регионални служители и експерти това, което най-много тревожи арабите, е опасността, която те виждат за своята стабилност и сигурност, в случай, че статутът на Саудитска Арабия и близките ѝ връзки със САЩ бъдат сериозно подкопани, изтъква вестникът.

Безпокойството в района нараств

Докато правителството на американския президент Доналд Тръмп се опитва да разбере какво точно се е случило с Хашоги и да прецени как да реагира, безпокойството в региона нараства.

Ако правителството реши или бъде притиснато от Конгреса и общественото мнение сериозно да отстъпи от съюза си с Рияд, "нашата сигурност е в опасност", заяви пожелал анонимност служител на страна от Персийския залив, цитиран от "Вашингтон пост".

Не всички арабски държави са доволни от всеки аспект на политиката на Тръмп към арабския свят. Повечето споделят антипатията на неговото правителство към организацията "Мюсюлмански братя".

Някои са по-недоволни от други от произраелския му уклон, а променливите му отношения с Турция са внимателно наблюдавани. Но с малки изключения те посрещат с облекчение решимостта на Тръмп за твърди действия срещу Иран, след като позицията на предишния американски президент Барак Обама към техния регионален съперник се възприемаше като мека.

За добро или за лошо Тръмп е избрал Саудитска Арабия за главен събеседник на САЩ и водещ арабски съюзник в противопоставянето срещу Иран. Каквото ѝ да изпитват те към принц Мохамед, Саудитска Арабия е "стълб", на който се опират отношенията на арабите със САЩ, заяви служител от друга държава в региона, цитиран от "Вашингтон пост".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?