Тръмп опитва да изгради "арабско НАТО" срещу Иран

Тръмп опитва да изгради "арабско НАТО" срещу Иран

Правителството на президента Тръмп придвижва напред тихомълком плана да се създаде нов съюз в сферата на сигурността и политиката заедно с шестте страни от Залива, Египет и Йордания. Една от целите му е да се противодейства на иранската експанзия в региона. Това заявиха американски и арабски официални източници, цитирани от "Ройтерс", предаде БТА.

Белият дом иска отделните страни да си сътрудничат по-задълбочено в противоракетната отбрана, военното обучение, борбата с тероризма и дипломатическите отношения, заявиха четирима източници.

Този план да се изгради нещо, което представители от Белия дом и Близкия изток нарекоха "арабско НАТО" от сунитски съюзници, вероятно ще повиши напрежението между САЩ и шиитския Иран. Двете страни са в остър конфликт, откакто Доналд Тръмп стана президент.

Надеждите на правителството в САЩ са тази идея, която временно беше известна под името Близкоизточен стратегически съюз, да може да бъде обсъдена на среща на върха, която като начало е насрочена за 12-13 октомври във Вашингтон, заявиха няколко източници.

Засега не е ясно и как MESA би контрирал Иран, но Вашингтон и сунитските му съюзници имат интереси в конфликтите в Сирия и Йемен, както и да бъде гарантирано свободното движение на петролни танкери през Персийския залив. Преди дни ирански висши служители заплашиха, че когато през септември и ноември влязат в сила възстановените американски санкции срещу страната, преминаването през Ормузкия проток повече няма да е сигурно.

Според четирима от източниците на "Ройтерс" САЩ искат задълбочено сътрудничество между осемте страни в противоракетната отбрана, обучението на армиите, борба с тероризма и други инициативи за подсилване на икономическите и дипломатически връзки в района.

Инициативата е от миналия май. Тя дойде от Саудитска Арабия преди визитата на Тръмп, на която той обяви огромна оръжейна поръчка. В т.нар. Декларация от Рияд се обявяваше намерение за създаване на MESA до края на 2017 г. с акцент върху борбата с тероризма и пиратството и защитата на морските трасета. Тогава местните медии твърдяха, че интерес към плана проявяват държави от предвождата от Саудитска Арабия организация Ислямска военна коалиция за борба с тероризма.

Техните лидери обещаха да се борят с тероризма във всичките му форми и прояви, да изкоренят подстрекаващите го идеологии и да пресушат източниците им на финансиране. Те приветстваха и създаването в саудитската столица на Глобален център за борба с екстремистките идеологии и обмяна на информация за чуждестранни бойци и връзката им с терористични организации.

Инициативи като MESA е имало и в предшни американски администрации, но те са се проваляли. Сега Тръмп, който иска съзниците по света да поемат повече отговорности и разходи за сигурността си, подхожда внимателно и говорителят на Съвета за национална сигурност не потвърждава нито, че президентът ще приеме лидерите от района, нито че има цел алиансът да е факт в средата на октомври. Изграждането на регионален противоракетен щит би било добра първа стъпка.

Високопоставен ирански източник казва за "Ройтерс", че "под претекста за повече сигурност в Близкия изток американците и техните съюзници в района само повишават напрежението" и усилията няма да постигнат нищо повече от "задълбочаване на пропастта между Иран, регионалните му съюзници и подкрепените от САЩ арабски държави".

Споделяне

Още от Свят