Тръмп опитва да привлече Ердоган със сделки за 100 млрд. долара

Тръмп опитва да привлече Ердоган със сделки за 100 млрд. долара

Американският президент Доналд Тръмп предложи на турския президент Реджеп Ердоган пакет от стимули за подобряване на отношенията между САЩ и Турция. Тръмп предлага сключването на търговски сделки на стойност 100 милиарда долара и избягване на санкциите на САЩ заради закупуването на Турция от руската система за противоракетна отбрана С-400. Това съобщават източници от президентската администрация, цитирани от "Уошингтън поуст".

Офертата на американския президент вероятно ще вбеси част от мнозинството в Камарата на представителите, което гласува миналия месец за санкциите срещу Турция заради нападението над Сирия.

"Абсолютно срамно е, че президентът Тръмп покани президента Ердоган в Белия дом, след като Ердоган нападна нашите сирийски кюрдски съюзници", коментира сенатор Крис Ван Холен, цитиран от "Уошингтън поуст".

Тръмп има близка връзка с турския лидер, нарича го "приятел" и "строг човек, който заслужава уважение". Посещението Ердоган в Белия дом беше част от офертата, която Тръмп предложи на 6 октомври на турския лидер.

Американският президент забави налагането санкциите заради ракетната система С-400, въпреки настояването на висши служители на администрацията по-рано тази година. Експерти твърдят, че самото доставяне на оборудването ще компрометира способностите на изтребителя F-35 да избягва руските радари.

Сега, червената линия на американската администрация е, че С-400 не бива да бъде пускана в експлоатация по начин, който би позволил достъп до комуникациите на F-35. Едно от обсъжданите решения е Турция да се подложи на мониторинг, за да се гарантира, че не е разопаковала и внедрила доставената система. След това може да бъде повторно приета в програмата F-35.

Споделяне

Още от Свят