Тръмп отказа да работи с британския посланик, Тереза Мей го защити

Посланик Ким Дарък

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че администрацията му повече няма да работи с британския посланик във Вашингтон Ким Дарък, сигнализирайки, че ще иска следващото британско правителство да замени посланика си в САЩ, предаде ДПА.

"Не познавам посланика, но той не е харесван нито добре (. . .) възприеман в САЩ. Повече няма да работим с него", заяви Тръмп с туит.

В потвърждение на заплахата Дарък не беше поканен на официалната вечеря в Белия дом в чест на емира на Катар.

Американският държавен глава също така се възползва от възможността да разкритикува британския премиер Тереза Мей за справянето ѝ с Брекзит. Той повтори критиките, които отправяше към нея в миналото, макар да се въздържа от тях при неотдавнашното си държавно посещение в Обединеното кралство.

"Тя и представителите ѝ създадоха такава бъркотия. Казах ѝ как трябва да се направи, но тя реши да поеме по друг път", заяви Тръмп.

В събота британският вестник "Дейли мейл" публикува откъси от конфиденциални съобщения на Дарък до британското външно министерство, в които той нарича правителството на Тръмп некомпетентно и безпомощно.

Премиерът Тереза Мей изказа днес подкрепа за британския посланик в САЩ.

Докато британските власти издирват виновните за изтичането на информацията, видният консерватор и бивш външен министър Уилям Хейг заяви, че правителството правилно подкрепя посланика. "Не може да бъде сменян посланик по искане на страната домакин", заяви Хейг пред Би Би Си. По думите му работата на посланиците е да дават "честна оценка" за събитията в страната.

Журналистката, публикувала каблограмата, е твърда привърженичка на Брекзит и приближена на лидера на "Партията за Брекзит" на Найджъл Фараж. Навремето Тръмп бе казал, че Фараж би свършил "добра работа" като британски посланик във Вашингтон, припомня АП.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?