Тръмп отказа онлайн дебат с Байдън: Няма да си губя времето

"Ню Йорк Таймс": Лечението на президента от Covid струва 100 000 долара

Доналд Тръмп, сн. ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Доналд Тръмп каза, че няма да участва в предизборен дебат във виртуален формат с демократа Джо Байдън.

В интервю за телевизия Фокс нюз Тръмп каза: "Няма да участвам във виртуален дебат. Това не е приемливо."

"Не, няма да си губя времето за виртуален дебат".

Вторият дебат на живо трябваше да е в Маями след седмица, но е било решено Тръмп и Байдън да участват дистанционно, докато модераторът и публиката ще са в града в щата Флорида, съобщи комисията, която го организира.

Решението е било взето след като президентът Тръмп беше диагностициран с Covid-19 миналата седмица и изкара три дни в болница, от където бе изписан в понеделник. 

"Не мисля, че изобщо съм заразен", отбеляза президентът на САЩ и се зарече да поднови кампанията си незабавно.

"Бих искал да организирам митинг тази нощ. Исках да направя митинг и миналата нощ", каза Тръмп, чието лечение продължава в Белия дом. Лекуващият го лекар Шон Конли заяви, че там той е "обграден от денонощна медицинска грижа на световно равнище".

Самият Тръмп похвали експерименталната терапия на фармацевтичната компания "Редженерън", за която каза, че е била "лекът" за него.

Хората, заразили се с вируса, развиват имунитет към него, увери Тръмп, въпреки че науката все още не е сигурна по този въпрос.

Според здравните правила човек в положението на американския президент, тоест с положителен резултат за коронавируса, трябва да е под карантина, защото може да предава заразата.

Първият дебат между двамата кандидат-президенти беше белязан от прекъсвания и обиди. Американски медии го описваха с думите "грозно" и "хаос". 

Кандидат-президентът на демократите Джо Байдън коментира преди ден, че няма да участва телевизионен дебат на живо с Тръмп, ако той все още е носител на вируса. Байдън допълни, че ще се съобрази изцяло с препоръките на медиците.

В сряда един срещу друг се изправиха и кандидатите за вицепрезидент - демократът Камала Харис и републиканецът Майк Пенс. На сцената те бяха разделени от стъклени прегради като предпазна мярка срещу Covid-19.

На този фон вестник "Ню Йорк таймс" съобщи, че лечението на президента е струвало над 100 хиляди долара. 

В тази сума влиза транспортирането му с хеликоптер от Белия дом до болницата и обратно, както и непредвидени разходи за процедури или лекарства.

За обикновени американец цената ще е повече от 100 000 долара в американската здравна система. Пациентите изненадващо могат да получат много високи сметки и дори да задлъжнеят, въпреки че застраховката плаща част от здравните разноски.

Най-големият финансов риск идва не от престоя в болницата, а от услугите, включително транспортиране с хеликоптер и многократни тестове за коронавирус.

Пациентите в САЩ се мъчат с дългосрочни здравословни и финансови последици от заразяването с коронавирус. Близо половин милион са били хоспитализирани. Рутинните тестове могат да доведат до хиляди долари непокрити от застраховката разходи. Някои пациенти са получили сметки над 400 000 долара.

Тръмп не трябва да се тревожи за сметката за полученото лечение, тъй като се покрива от федералното правителство. Много американци обаче, включително и тези със здравно осигуряване, се притесняват да получат лекарска помощ, която не могат да си позволят.

На този фон Доналд Тръмп направи ново видеообръщение от Белия дом. В него той похвали медиците, които са го лекували от коронавирус.

Тръмп каза, че е бил лекуван с "Редженерон", който според него бил "невероятен". И допълни, че след употребата му незабавно се е почувствал добре.

 

Президентът увери, че има достатъчно дози от медикамента и допълни, че е разрешил разпространението и употребата му.

"Подготвил съм разрешение за спешното му разпространение и ще го подпиша незабавно. И състоянието ви ще се подобри. Състоянието ви ще се подобри бързо.", заяви Тръмп.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус