Тръмп отменя военен парад във Вашингтон, вместо това ще отиде на 11 ноември в Париж

Тръмп отменя военен парад във Вашингтон, вместо това ще отиде на 11 ноември в Париж

Президентът на САЩ Доналд Тръмп каза, че отменя плановете си за военен парад по улиците на Вашингтон заради "абсурдно високата" цена за организирането му, предадоха световните агенции.


Вместо това той ще отиде в Париж на 11 ноември, за да участва във възпоменателна церемония по случай 100-годишнината от края на Първата световна война.


По-рано Пентагонът съобщи, че парадът във Вашингтон ще бъде отложен и вероятно ще се състои догодина.

Намерението бе той да бъде организиран на 10 ноември.


"Министерството на отбраната и Белия дом искаха да организират парад в чест на американските ветерани и по случай 100-годишнината от Първата световна война", заяви полковник Роб Манинг. Сега те са се споразумели да обмислят варианти за 2019 година.

Американски представител, пожелал анонимност, съобщи вчера, че парадът би струвал около 92 милиона, близо три пъти повече от разходите, споменати от Белия дом. От тях около 50 милиона ще покрият разходите на Пентагона за техника, самолети, участници и други логистични нужди.

Останалите ще бъдат поети от други агенции и ще се отнасят предимно до сигурността.

Плановете за организиране на такъв парад още не бяха получили одобрението на министъра на отбраната Джим Матис.

Самият Матис заяви късно снощи пред журналисти, които го придружават при пътуването му до Колумбия, че който е съобщил конкретната цена пред медиите, "вероятно пуши нещо, което е законно в моя щат, но не и в повечето".

Той отказа да коментира сумата от 92 милиона и добави, че според него тя не се базира на информация от сериозни източници.

Споделяне

Още от Свят