Тръмп отново се нахвърли срещу "Ню Йорк таймс"

Президентът Доналд Тръмп отправи остри нападки срещу американските медии и специално срещу "Ню Йорк таймс", който написа, че новият президент е в изолация в Белия дом, а неговите служители нямат никакъв опит, предаде ДПА.

Подновявайки враждебността към влиятелния американски вестник, която прояви от самото начало на предизборната кампания, Тръмп написа в Туитър: "Слабият "Ню Йорк таймс" пише пълни измислици за мен. Правят го погрешно от две години, а сега съчиняват истории и източници!"

"Ню Йорк таймс" публикува статия в неделя, според която в Белия дом има изненадващо малък екип, състоящ се от половин дузина съветници, които не знаят нищо за дейността на федералното правителство. Вестникът се позовава на правителствени служители, помощници на конгресмени и бивши служители, повечето неназовани. В статията се твърди, че съветниците на президента заседавали на тъмно, защото не открили ключа за осветлението.

Освен това вестникът пише, че президентът често прекарва вечерите сам в Белия дом, тъй като съпругата му Мелания и синът им живеят в Ню Йорк. Тръмп прекарва много време по халат пред телевизора "и се чувства все по-зле под натиска на задълженията му и от нестихващите протести", цитира публикацията ДПА. Според вестника шефът на президентския кабинет Райнс Прийбъс и главният стратег Стив Банън са "два центъра на власт в конфликт".

След туита на Тръмп "Ню Йорк таймс" потвърди написаното, както и източниците си и добави, че никак не е "слаб", защото общият брой абонати на печатното и електронното му издание са надвишили 3 милиона миналата седмица.

Белият дом остро нападна твърдението на вестника, че президентът "гледа телевизия по халат", предаде Франс прес. Говорителят Шон Спайсър заяви: "Не мисля, че президентът притежава халат и е ясно, че не носи такава дреха. Тази история е пълна с толкова грешки, че те трябва да се извинят на президента".

Освен това Белият дом публикува списък със 78 нападения, които "са извършени или вдъхновени" от групировката Ислямска държава и на които медиите не са отделили достатъчно внимание, предаде Асошиейтед прес. Този списък бе публикуван след вчерашното изявление на Тръмп, че "в доста случаи много, много непочтеният печат дори не иска да пише. Те имат причини и вие сте наясно с това".

В списъка са кървавото нападение с камион в Ница на 14 юли, при което бяха избити над 80 души и което бе широко отразено от медиите, както и други атаки, при които няма жертви, отбелязва АП и добавя, че не е могла да провери дали всички нападения в списъка са свързани с Ислямска държава.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?