Тръмп отприщи нова вълна от критики с нападателните си туитове

Илайджа Къмингс, конгресмен от Балтимор (в средата)

Президентът на САЩ Доналд Тръмп предизвика през уикенда нови обвинения в расизъм, срещу които той трябваше да се защитава, предаде Франс прес. В събота той отправи остри критики срещу управата на град Балтимор и срещу цветнокож народен избраник - една рискована предизборна тактика, наричана от неговите противници "кампания на ненавистта".

Тръмп нарече в събота Балтимор място, в което цари "отвратителен безпорядък, което гъмжи от плъхове и от други гризачи". Той го определи още като "много опасно и мръсно място", в което "нито едно човешко същество не би искало да живее".

Критиките бяха отправени в серия от туитове срещу Балтимор, промишлен град в щата Мериленд, с преобладаващо цветнокожо население, обхванат от социални проблеми, насилие и наркотрафик.

Нападките на Тръмп бяха насочени на първо място срещу Илайджа Къмингс, конгресмен от Балтимор, който предната седмица разкритикува условията на задържане на непълнолетни на границата с Мексико. Но нападките на Тръмп породиха възмущение сред демократите.

Председателката на Камарата на представителите на Конгреса, демократката Нанси Пелоси, ги определи като расистки.

"Демократите винаги разиграват расистката карта, докато в действителност те са направили толкова малко неща за невероятните афроамериканци от нашата страна", отвърна на критиките Тръмп в нов туит.

"Няма нищо расистко да кажеш онова, което повечето хора знаят вече: Илайджа Къмингс свърши много лоша работа за хората от окръга си и за хората от Балтимор", допълни Тръмп.
Последва нова гневна вълна. Кметът на Балтимор Бернард Йънг определи критиките на Тръмп като тотално неприемливи. Местният в. "Балтимор сън" пък написа редакционен коментар, в който отбеляза, че е по-добре да имаш няколко плъха, отколкото ти самият да си плъх".

Жители на града също споделиха възмущението си в Туитър, обединени под хаштаговете "Ние сме Балтимор" и "Силен Балтимор".

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?