Тръмп пак втвърди тона към ЕС, плаши с нови мита

Старият спор за субсидиите в самолетостроенето става повод за нов кръг в търговската война

Доналд Тръмп

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че Вашингтон ще наложи мита върху вноса на стоки за 11 млрд. д. от Европейския съюз. По-рано постоянният търговски представител Робърт Лайтхайзър предложи списък с продукти, които да бъдат обложени в отговор на европейските субсидии за авиацията, предаде Ройтерс.

"Световната търговска организация е на мнение, че субсидиите на Европейския съюз за Еърбъс неблагоприятно са повлияли САЩ, които сега ще наложат мита за 11 милиарда долара на стоки от ЕС! ЕС се възползва от САЩ в търговията от много години. Това скоро ще спре!", написа в Туитър американският президент.

Става дума за нов етап в конфликта, който вече 14 години противопоставя Боинг (Boeing) и Еърбъс и съответно САЩ и ЕС. Двете страни се обвиняват взаимно пред Световната търговска организация (СТО) за предоставянето на незаконни субсидии на двете групи.

По-рано в комюнике постоянният търговски представител на САЩ Робърт Лайтхайзър заяви, че европейските парични помощи за Еърбъс ощетяват всяка година САЩ с 11 милиарда долара от търговския обмен. Той заяви, че Вашингтон е готов да предприеме "действия", а СТО трябва скоро отново да се произнесе по този конфликт.

"СТО стигна няколко пъти до заключението, че помощите на ЕС носят щети на САЩ", обяви търговското представителство на САЩ.

Вашингтон посочва, че ЕС не се съобразява с решението на СТО и заяви, че е готов да приложи санкциите "това лято", щом организацията оповести решението си.

"Целта ни е да постигнем споразумение с ЕС, за да сложим край на субсидиите за големите пътнически превозвачи, които противоречат на заключенията на СТО. Когато ЕС спре тези вредни помощи, въведените в отговор мита биха могли да бъдат отменени", отбелязва Лайтхайзър в комюникето.

Търговското представителство на САЩ публикува и предварителен списък с европейски продукти, които биха могли да бъдат предмет на допълнителни мита. Той включва най-вече продукти от авиационния сектор, но и стек от риба меч, филе от сьомга, сирена, както и плодове, зехтин и вина. Окончателният списък се очаква през лятото.

ЕС: Мерките са прекомерни, ще последва отговор

ЕС определи като "силно преувеличени" предвижданите от САЩ контрамерки срещу европейски продукти в отговор на предоставените субсидии на европейския самолетостроител Еърбъс (Airbus). Това заяви източник от ЕК, цитиран от Франс прес.

"Цитираната от търговското представителство на САЩ цифра се основава на американски вътрешни оценки", подчерта източникът от Брюксел. "Размерът на разрешените от СТО ответни мерки може да бъде определен само от арбитър, определен от организацията", допълни същият източник.

ЕС предупреждава също така, че в паралелен спор, който се отнася за Боинг, той също предвижда да наложи ответни мерки и ще поиска от назначения от СТО арбитър да определи какви да са те.

ЕС остава отворен за преговори със САЩ, докато те се водят без предварителни условия и целят справедлив резултат", отбелязва източникът.

В същото време министърът на икономиката и финансите на Франция Брюно Льо Мер заяви пред Франс прес, че ЕС и САЩ не трябва да влизат в търговски конфликт по въпроса за субсидиите за Еърбъс.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?