Тръмп планира "историческо увеличение" на разходите за отбрана

Тръмп планира "историческо увеличение" на разходите за отбрана

Американският президент Доналд Тръмп заяви в понеделник, че ще иска "историческото увеличение" на военните разходи да бъде финансирано чрез орязване на останалите правителствени разходи. В първия бюджет, който ще предложи като президент, той ще поиска увеличаване на средствата за отбрана с 54 милиарда долара и намаление на със същата на сума на неотбранителни разходи, включително огромно съкращение на чуждестранната помощ, съобщи представител на Белия дом, цитиран от Ройтерс.

Това ще бъде бюджет на обществената безопасност и националната сигурност, обяви Тръмп пред губернатори в Белия дом. "Той ще включва историческо увеличение на разходите за отбрана, за да се възстановят изтощените въоръжени сили на САЩ във време, когато най-много се нуждаем това", каза президентът, който превърна въпроса за сигурността и борбата срещу групировката "Ислямска държава" в едни от стълбовете на предизборната си кампания.

Американските въоръжени сили и сега са най-мощната световна военна сила, а страната харчи за отбрана повече от всяка друга.

Конгресът, контролиран от Републиканската партия на Тръмп, има последната дума за бюджета.

Тръмп ще остави на министерството на отбраната да решава как да харчи допълнителните милиарди, а финансирането за повечето федерални агенции ще бъде намалено, добави представителят на Службата за управление и бюджет.

Според запознати с плана на Тръмп, повишението на парите за отбрана ще бъде компенсирано отчасти чрез съкращения на бюджетите на Държавния департамент, агенцията за екологична защита и други неотбранителни програми.

Представител на Белия дом е заявил, че Тръмп ще иска повече пари за строеж на кораби, военни самолети и създаване на по-силно присъствие в ключови международни морски пътища и уязвими места като Южнокитайско море и Хормузкия проток.

Според друг служител от Белия дом бюджетът на Държавния департамент може да бъде орязан с повече от 30%, което би предизвикало мащабно преструктуриране на ведомството и закриване на програми.

Някои военни експерти поставят под въпрос необходимостта от такова сериозно увеличение на военните разходи, които и в момента са около 600 милиарда долара годишно. За сравнение, годишните разходи на Държавния департамент и парите за чуждестранна помощ да общо 50 млрд. долара на година.

Съединените щати воюват в Близкия изток от 17 години, похарчиха 6 трилиона долара за военни операции и подкрепа на съюзниците си, а не постигнаха нищо, сега положението там е по-лошо от преди. Никога не бяхме губили война, а сега никога не печелим войните, подчерта президентът,

Пред губернаторите Тръмп заяви, че правителството му ще работи експедитивно за осъществяване на необходимите реформи. Вицепрезидентът Майк Пенс на свой ред каза, че правителството на Тръмп" ще е най-добрият приятел", който американските губернатори са имали някога, посочва Асошиейтед прес.

Тръмп изтъкна, че правителството му ще направи всичко възможно да възстанови авторитета на щатите. Той отбеляза, че предложението му за бюджета предвижда увеличение на средствата за федералните правоохранителни органи, което ще помогне на властите да се борят с престъпността и ще запази доларите на данъкоплатците в страната, за да се подпомагат ветераните.

Тръмп каза, че възнамерява да увеличи разходите за инфраструктура и отбеляза, че САЩ харчат милиарди долари в Близкия изток, докато американските пътища са осеяни с дупки.
Президентът отново повтори, че планира да отмени закона за общодостъпно здравеопазване "Обамакеър".

Ще научите повече утре вечер, добави той, говорейки за речта си пред двете камари в Конгреса, в която ще изложи плановете си за мащабни строежи на пътища и мостове.
Това ще е голямо събитие, послание до света в днешните опасни времена за силата и решимостта на Америка, каза той.

Споделяне

Още от Свят