Тръмп: По-добри отношения САЩ – Русия ще помогнат за уреждането на кризата с Пхенян

Скрийншот: "Фокс нюз"

Подобряването на отношенията между САЩ и Русия би помогнало за уреждането на кризата покрай ядрената програма на режима в Пхенян. Тази теза защити в сряда пред "Фокс нюз" американският президент Доналд Тръмп.

"Мисля, че би било великолепно, ако се сдобрим с Русия. Не смятам това за нещо неправилно. Тя е ядрена държава. Мисля, че можем да имаме добри отношения с нея", заяви той.

По думите му САЩ взаимодействат по темата Северна Корея с Китай, но "би било великолепно, ако можехме да говорим и с Китай, и с Русия". 

"Защото Китай ни помага, а Русия, може би, върви по друг път и пречи на това, което успяваме да постигнем. И когато казвам "може би", мисля, че точно зная за какво става дума", продължи Тръмп, подчертавайки, че наличието на по-положителни отношения между САЩ и Русия "би било нещо добро, а не лошо". 

По повод преизбирането на президента на Китай Си Цзинпин, когото той поздрави по телефона часове по-рано, Тръмп отбеляза: "Той е човек с голяма власт. Струва ми се, че е много добър човек. Някои хора казват, че ние имаме най-добрите отношения от типа президент-президент, защото той също се нарича президент. Е, сега някои хора биха могли да го нарекат крал на Китай. Но той се нарича президент." 

Говорейки по вътрешнополитически теми, президентът изрази мнение, че след встъпването му в длъжност американските медии са започнали да се отнасят към него много по-лошо, като преднамерено фалшифицират информацията за дейността му.

"Те се позовават на източници, които, според мене, не съществуват. Те просто си измислят", посочи Тръмп. Сред медиите, които според него разпространяват недостоверна информация, президентът на САЩ посочи телевизиите Си Ен Ен, Ей Би Си, Ен Би Си и Си Би Ес. 

По този повод той отново отбеляза, че активното използване на социалните мрежи, включително Туитър, му помага да публикува информация за своите възгледи, които медиите често изопачават.

Според Тръмп изборният щаб на неговата съперничка в кандидат-президентската кампания Хилари Клинтън и Националният комитет на Демократическата партия са изхарчили почти 6 млн. долара за съставянето на досие с непроверени данни от компрометиращ характер за него. "Това аз наричам изфабрикувани факти", подчерта той. 

"Много интересно е, че Клинтън отричаше това, отричаха го нейните хора, всички го отричаха. А сега се чудят какво да кажат. Изхарчиха почти 6 млн. долара за нещо такова. Честно да ви кажа, струва ми се, че това е позор", подчерта Тръмп. 

Така той коментира съобщението на Ройтерс преди ден, че съставянето на досие с компромати срещу Тръмп е започнало през 2015 г. по поръчка на поддръжници на Републиканската партия, стремящи се да попречат той да спечели партийната номинация. 

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?