Тръмп под натиск да докаже твърденията си за изборни измами или да напуска сцената

Тръмп под натиск да докаже твърденията си за изборни измами или да напуска сцената

Новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън продължи и в сряда с подготовката на новата си администрация, докато действащият президент Доналд Тръмп продължава да завежда множество съдебни дела за оспорване на изборния резултат. Тръмп отказва да признае поражение и вместо това не спира да отправя безпочвени обвинения за изборни измами, които засега не намират потвърждение, предаде Ройтерс.

До момента съдиите отхвърлиха исковете в щатите Мичиган и Джорджия, които бяха внесени от щаба на Тръмп. Правни експерти твърдят, че съдебните процеси имат малък шанс да обърнат резултата от изборите на 3 ноември.

Близо 80% от американците, включително половината републиканци, казват, че Байдън е законният победил, показва проучване на Reuters/Ipsos от вторник.

Но привържениците на сегашния президент, който по последни данни е получил гласовете на над 72 милиона американци, в сравнение със 77 милиона подкрепили Байдън, се възхищават от бойния му дух и незачитане на нормите. Досега той не е обещал да сътрудничи на новоизбрания президент, както обикновено правят отиващите си президенти.

"Честно казано, това е смущаващо. Как да го кажа тактично?", коментира Байдън и допълни, че според него това няма да е полза за наследството, което оставя президентът.

Близките на Тръмп републиканци обаче го подкрепят и казват, че той е в правото си да оспорва резултата.

Вицегубернаторът на Тексас Ден Патрик заяви, че ще плати 1 млн. долара от сметката на своята кампания на хора, които дойдат да свидетелстват за изборни измами.

В частни разговори обаче републиканци казват, че в близко време Тръмп трябва да предостави съществено доказателство за твърденията си или да напусне сцената.

Сенатор Роб Портман от Охайо – щатът, където Тръмп спечели с лекота миналата седмица, каза в официално изявление, че Байдън води в достатъчно щати, за да е победител в изборите. По думите му щабът на Тръмп трябва да покаже доказателство в подкрепа на обвиненията си за изборни измами. Портман добави, че щатите и съдилищата трябва да действат "експедитивно", за да се решат нещата.

Тръмп претърпя още едно поражение във вторник, когато пощенски служител от Пенсилвания призна, че си е измислил бомбастичните обвинения за нередности при гласуването по пощата на тазгодишните избори.

Изборите на 3 ноември са преминали гладко в цялата страна, без каквито и да е масови нарушения, според щатски власти и експерти, предаде Асошиейтед прес.

Експерти твърдят, че огромният ръст на предварително гласувалите – 107 милиона души са гласували по-рано лично или по пощата – е помогнало да се облекчи работата в самия изборен ден.

Сред много дела, заведени от изборния ден насам, едно е в щата Невада, където според щаба на Тръмп имало изборни измами. Тръмп написа в Туитър, че щатът "се е превърнал в помийна яма на фалшиви гласове", но без да обясни защо.

Подобни твърдения поставиха под натиск официалните представители на Републиканската партия, ангажирани на място с изборния процес, които получиха множество сигнали за измами, които в крайна сметка се оказаха маловажни или резултат от човешка грешка.

Секретарят на щата Невада Барбара Цегваске, която е републиканка, каза, че нейният офис не може да посочи колко жалби са получени, но добави: "В много оплаквания за изборни измами липсват каквито и да е доказателства и са повече оплаквания за процеса или за политика".

Тазгодишните избори бяха едни от най-гладко преминалите и добре организираните, които някога сме имали и това е забележително, като се имат предвид предизвикателствата, коментира Бен Ховланд – демократ, назначен от Тръмп в Избирателната комисия на САЩ, която работи тясно с изборната администрация.

Секретарят на щата Айова, също републиканец, разпореди всички окръзи да направят повторна проверка на резултатите, след като бе открита грешка при въвеждане на данните в една секция.

"Тези човешки грешки са досадни и разочароващи, но системата работи", каза той.

В понеделник двама сенатори от щата Джорджия, които са привърженици на Тръмп и са изправени пред втори тур на избора, който може да определи коя партия ще контролира Сената следващата година, призоваха секретаря на щата, който отговаря за изборите и също е републиканец, да подаде оставка, заради мъглявите му твърдения за проблеми в изборния процес.

Секретарят на щата Бред Рафенсперджър каза, че няма да се оттегли и увери, че не е имало никакви масови проблеми.

"Имало ли е незаконно гласуване? Сигурен съм, че е имало и моят офис разследва всичко това", каза той и продължи: "Увеличава ли това числата или разликата, необходима да промени броя гласове, подадени за Тръмп в Джорджия? Едва ли."

Споделяне

Още по темата

Още от Свят