Тръмп "под обстрел" в САЩ след срещата с Путин

Сн. БГНЕС

Американският президент Доналд Тръмп беше посрещнат от вълна от критики в САЩ, след като защити Русия срещу обвиненията, че страната се е намесила в изборите през 2016 г..

На срещата с руския президент Владимир Путин във Финландия Тръмп отрече твърденията на американските разузнавателни служби като заяви, че Русия няма причина да се намесва. Путин също отрича руска намеса в американските избори.

Директорът на националното разузнаване на САЩ Дан Коутс обаче потвърди оценката на разузнавателната общност, че Русия се е намесила в изборите в САЩ през 2016 г. Коутс каза, че ролята на американското разузнаване е да осигурява "най-добрата информация и оценки, основани на факти, на президента и на политиците", предаде Асошиейтед прес.

"Ние бяхме ясни в оценките си за руска намеса в изборите през 2016 г. и последвалите ги събития, за трайните усилия да бъде подкопана нашата демокрация. Ще продължим да даваме точна и обективна разузнавателна информация в подкрепа на националната ни сигурност", заяви Дан Коутс.

Лидерът на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл подкрепи заключението на американското разузнаване, че Русия се е намесила в изборите в САЩ през 2016 г., предаде Асошиейтед прес. Републиканецът от Кентъки каза: "Руснаците не са ни приятели". Той добави, че е напълно съгласен с оценката на разузнавателните служби за руска намеса в изборите, но не отговори на въпроса дали е разочарован от изявленията на Тръмп.

Републиканският сенатор Джон Маккейн определи думите на американския президент като "позорно изпълнение“.

Бившият вицепрезидент демократ Джо Байдън каза, че пресконференцията на Тръмп с Путин е под достойнството на президентския пост. Думите на Тръмп не изразяват онова, което мислят американците и това, което сме ние, каза Байдън, за когото се твърди, че обмисля да се кандидатира за Белия дом през 2020 г. Той прикани американците да "си кажат думата" и да покажат, че "ние вярваме в демокрацията, а не в диктатурата". 

Сенаторът републиканец Боб Коркър, председател на сенатската комисия по външните работи, каза, че поведението на Тръмп на срещата с Путин "...не е добър момент за нашата страна. Този ден беше много добър за президента Путин". Според Коркър няма съмнение, че Русия се е намесила в изборите в САЩ, посочва АП.

Председателят на Камарата на представителите Пол Райън каза, че несъмнено Русия се е намесила в американските избори през 2016 г. и продължава да подкопава демокрацията в САЩ и по света. "Президентът трябва да си даде сметка, че Русия не е наш съюзник. Тя остава враждебна към нашите основни ценности и идеали", продължи Райън.

Бившият директор на ФБР Джеймс Коми осъди отношението на Тръмп към Путин на срещата в Хелзинки. Коми написа в Туитър, че Тръмп е застанал на чужда земя до Путин и е "отказал да подкрепи собствената си страна". Той нарича Путин "лъжец и гангстер, способен да убива". "Патриотите трябва да се изправят и да отхвърлят поведението на този президент", смята бившият шеф на ФБР. Той стана отявлен критик на Тръмп, след като бе уволнен от него през май 2017 г. и в мемоарите си го нарече "морално негоден" да бъде президент. 

Друг сенатор републиканец - Джеф Флейк, нарече в Туитър думите на Тръмп "позорни". "Никога не съм си помислял, че ще дочакам деня, когато нашият американски президент ще застане на една сцена с руския президент и ще обвини САЩ за руската агресия.

Междувременно вицепрезидентът Майк Пенс в речта си пред Търговското министерство на САЩ защити и похвали президента Тръмп.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят