Тръмп подготви търговски санкции срещу Китай за 60 млрд. долара

Тръмп подготви търговски санкции срещу Китай за 60 млрд. долара

Доналд Тръмп подписа "президентски меморандум срещу китайската икономическа агресия" в Белия дом в четвъртък.С  него се налагат наказателни мита за китайски внос, които може да достигнат 60 млрд.долара, предадоха агенциите.

Това беше едно от предизборните му обещания, но въпреки характерните за него крайни изказвания подписаният меморандум все още държи двете страни далеч от началото на търговска война.

Американският президентът обяви в четвъртък, че активира търговски санкции срещу Китай, които могат да достигнат 60 млрд. долара, заради нарушаване на права върху американска интелектуална собственост и технологии.

Това става с активиране на секция 301 от търговския закон на САЩ от 1974 г., като наказателните мерки ще са под формата на мита, основно върху високотехнологични стоки. Тръмп подписа "президентски меморандум" в Белия дом, който според негов говорител е насочен "срещу китайската икономическа агресия".

Преди да го направи американският президент заяви, че търговският дефицит на САЩ към Китай е "извън контрол" и набъбнал до 504 млрд. долара на годишна база, както и че става дума за "огромна кражба на интелектуална собственост".

С подписването на меморандума започва период на консултации за определяне на списък с китайски продукти, които могат да бъдат засегнати от митата.

До 15 дни трябва да бъде публикуван списък на предлаганите тарифи. Засега са определени 1300 стоки, които може да бъдат обложени допълнително. След това ще започне да тече 60-дневен срок за консултации преди взимането на окончателни решения.

Заместник-директорът на американския Национален икономически съвет Еверет Айсенстат заяви преди подписването на меморандума, че Тръмп ще разпореди на финансовото министерство да предложи мерки, които да ограничат китайските инвестиции в САЩ. Съединените щати ще подадат и иск в Световната търговска организация срещу китайските дискриминационни лицензионни практики.

Китайското търговско министерство предупреди в изявление, че Пекин "със сигурност ще предприеме необходимите мерки, за да защити решително своите легитимни права и интереси".

Борсите реагираха негативнона новината. На "Уолстрийт" основният индекс се понижи с почти 3%. Инвеститорите са притеснени от избухване на търговска война с Пекин. Те не искат да изгубят достъпа до китайския пазар, където разрастващата се средна класа се очаква да се увеличи, което ще доведе и до ръст на потреблението.

Митата и възможните инвестиционни ограничения за Китай, с които заплашва Тръмп, произтичат от разследване на Министерството на външната търговия, според което има случаи на злоупотреба с американски права за интелектуална собственост. Проверката установи, че Китай използва нечестни търговски практики като принуждава американски инвеститори да предават на китайски фирми "ключовете" към скъпи технологии.

От сблъсъка ще бъдат засегнати компании като "Боинг" и "Катерпилар", но също така и земеделския сектор, където през миналата година приходите бяха на едно от най-ниските нива от 2003 г. насам.

Новите американски мита са отделно от допълнителните такси от 25% за внос а на стомана и 10% за алуминий, които влизат в сила в края на седмицата и ще засегнат Китай.

Американският търговски представител Робърт Лайтхайзързаяви, че те временно митата за стоманата и алуминия няма да се прилагат за Европейския съюз и още 6 страни - Аржентина, Австралия, Бразилия, Канада, Мексико и Южна Корея.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят